Startende onderneemsters: geef je op voor de TEDx Amsterdam Women Start Up Award!

0
299

De jaarlijkse TEDxAmsterdamWomen Start Up Award biedt startende, vrouwelijke ondernemers een kans om hun idee te pitchen voor een expert-jury met aan het hoofd Lara Ankersmit, adjunct-directeur Digitaal FD, en daarnaast een zaal vol investeerders en adviseurs uit het bedrijfsleven. De winnaar krijgt een jaar lang professioneel advies, een zakenreis naar Hong Kong en een netwerk aan potentiële investeerders. De procedure bestaat uit een voorronde, een halve finale en een finale tussen de overgebleven 3 startups tijdens de jaarlijkse TEDXAmsterdamWomen op maandag 9 december in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Nu inschrijven
Tot en met 19 augustus kunnen high potential startups, geleid door vrouwelijke ondernemers, zich inschrijven. De award maakt deel uit van het internationale TED platform en geeft vrouwen met baanbrekende ideeën en initiatieven een podium. Nog steeds hard nodig, zo blijkt onder meer uit het ‘vrouwenquotum’ dat een toonaangevende groep investeerders begin deze maand in het leven riep.

Weinig financiering voor vrouwen
Financiering voor startups bereikt in 93% van de gevallen alleen startups onder leiding van mannen, zo bleek uit onderzoek door investeerders Eva Mol & Janneke Niessen (2018). Begin deze maand besloot een belangrijke groep Nederlandse investeerders daarom alleen nog financiering te verstrekken aan bedrijven waarvan minstens 35% van het management uit vrouwen bestaat.

Veel vrouwelijk talent onderbelicht
Marian Spier, oprichter TEDxAmsterdamWomen hierover: “Bij vrouwelijke ondernemers wordt vaak besproken of ze wel capabel zijn en of ze het bedrijf kunnen combineren met een gezin. Geheel onterecht krijgen vrouwelijke ondernemers met ijzersterke ideeën minder vaak kansen om hun business de financiële injectie te geven die nodig is om te starten of op te schalen. Doodzonde, zeker omdat er veel potentie is. Bij de voorgaande editie van de Startup Award hadden we 80 aanmeldingen die stuk voor stuk geniaal waren en serieuze groeipotentie hadden.”

Minder in de pensioenpot
Het onder investeerders afgesproken quotum is slechts 1 voorbeeld dat aantoont dat vrouwen op de arbeidsmarkt nog altijd een benadeelde positie hebben ten opzichte van mannen. Zo bouwen ze 50% minder pensioen op dan mannen en zijn ze anno 2019 nog steeds ondervertegenwoordigd in managementposities.

Vrouwen zijn net zo geschikt voor tech
De TEDxAmsterdamWomen Startup Award biedt een podium aan veelbelovende, innovatieve, startup initiatieven gerund door vrouwen die zich niet laten afschrikken door het overheersend mannelijke ondernemerslandschap. Diem Do, oprichter van de sociale startup CodeGorilla die de tech-industrie helpt te diversifiëren en winnaar van de TEDxAmsterdamWomen Startup Award 2018: “In de tech-wereld zie je nog altijd overwegend mannen, terwijl vrouwen vaak net zo geschikt zijn. Code Gorilla traint veel vrouwen die heel behendig zijn in coderen, terwijl ze dat nooit van zichzelf hadden gedacht. Ook als ondernemer worden vrouwen, vaak door het stigma rondom de zorgtaken van de vrouw, onderschat.”

Branches
TEDxAmsterdamWomen is door vrouwen maar voor iedereen en laat een rijkheid aan vrouwelijke potentie zien binnen het Nederlandse startupdomein. De branches lopen uit een van design tot tech en sociaal. Aanmelding voor de komende StartUp Award kan via deze link.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here