Ellie Lust jaagt met 1 homo-documentaire 3 witte heteromannen op de kast

0
313

Het is de ‘prideweek’ en stiekem is het ook een beetje de week van Ellie Lust geworden. Afgelopen dinsdag zond de AVROTROS haar documentaire ‘Ellie aan de verkeerde kant’ uit, over geweld tegen LHBTQ’ers. Daarin spreekt ze onder andere met Johan Derksen, over diens homo-opmerkingen in het programma ‘VI’, inclusief een flauwe persiflage op de Vlaamse transvrouw Bo Van Spilbeeck. Er ontstond afgelopen seizoen tevens veel ophef over hoe de voetbalanalist sprak over twee jonge homoseksuele voetbalfans die Veronica Inside homo-onvriendelijk vonden.

Heaumeau vs Macheau (Geen Stijl-spelling)
Ze vertelt Johan dat zijn opmerkingen haar destijds hebben verbaasd en confronteert hem met zijn in Veronica Inside gemaakte opmerking dat “homootjes niet zo moeilijk moeten doen en uit de kast moeten komen”. Ellie legt uit dat dat zo makkelijk nog niet is. Daarop antwoordt Johan: “Ik vind dat homo’s gewoon meer karakter moeten tonen en uit de kast moeten komen. Dat het allemaal wel meevalt.”  Hij laat weten dat hij vindt dat de LHBT-gemeenschap te gevoelig vindt voor opmerkingen en grappen die worden gemaakt.

Uit de kast
“Wat ik voel is dat u niet weet hoe het écht is om in die rol te zitten”, antwoordt Ellie. Ze laat dan ook weten dat ze vindt hij moet beseffen dat zijn opmerkingen het niet makkelijker maken voor homo’s om uit de kast te komen. Daar is de analist het niet mee eens: “Die hele homoscene vind ik huilerig en in de slachtofferrol kruipend. Dat is mijn mening.” Ellie kan op haar beurt het gesprek alleen maar betreuren: “Ik vind het onbegrijpelijk hoe hij denkt zoals hij denkt.”

Op de kast
Inmiddels is ook Jan Dijkgraaf boos. Hij vindt dat hij samen met Jan Roos en Johan Derksen, in de documentair door homorechten-advocaat Sidney Smeets neergezet wordt als homofoob. Nu doet hij aangifte tegen de makers. “We gaan Ellie Lust pakken. Dat is sowieso lekker, maar wij doen het bij de Raad voor Journalistiek,” aldus Dijkgraaf. Wel grappig dat Ellie met 1 documentaire zomaar 3 witte heteromannen ‘op de kast’ weet te jagen. Maar dat is nog niet alles.

Geen meel meer in de mond
Ellie Lust zat gisterenavond ook bij Jinek. De presentatrice dacht altijd dat Ellie wegging bij de politie omdat die haar voor een ultimatum stelde: of je kiest voor tv-werk, of je focust je alleen op politie-werk. Dat klopte niet helemaal. “Ik heb nu geen meel meer in mijn mond”, zei Ellie, waarmee ze bedoelt dat ze nu vrijuit kan praten. “De politie heeft veel woorden over diversiteit, maar het is niet de bedoeling dat je je onderscheidt.” Ellie voelde zich ‘weg-georganiseerd’.” Ze vindt dat lhbt’ers niet volledig zichzelf kunnen zijn binnen de organisatie. Discriminatie is nog altijd aan de orde van de dag.

Vandaag doet Ellie Lust samen met Rick van de Westelaken live verslag van de jaarlijkse Canal Parade, die uitgezonden wordt vanaf 12.40 uur op NPO 1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here