Dit weekend staat het Grachtenfestival geheel in het teken van vrouwen

0
205
Campagnebeeld van 'Vrouwenstemmen'

Het 22ste Grachtenfestival in Amsterdam heeft dit jaar als thema ‘Schatten van Vrouwen’. Dit thema is gekozen ‘om de kracht en de kunde van vrouwen te tonen en te vieren in het jaar waarin het 100 jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht kregen’. Het werk van vrouwelijke componisten, odes aan sterke vrouwen en ook de vrouw als muze staan centraal.

Een eeuw vrouwenstemmen
Het evenement omvat dit weekend meer dan 250 concerten op ruim 90 locaties door de gehele hoofdstad: in parken, buurtpleinen, kerken, kantoorpanden, clubs en natuurlijk op de grachten zelf. Onder de evenementen is ‘Vrouwenstemmen’ vanwege jawel: 100 jaar vrouwen (die) stemmen.

Ervaringen van vrouwen van nu
In de voorstelling, diezowel opera is als expositie, wordt de politieke stem van de vrouw aan haar stem als muziekinstrument gekoppeld. Het kiesrecht is meer dan alleen een vakje inkleuren; het is het recht om gehoord te worden. In ‘Vrouwenstemmen’ wordt de veelzijdigheid en de kracht van de vrouwelijke stem bezongen en gezongen. De koorzangers zijn Amsterdamse vrouwen, amateurzangers, die elkaar voor dit project niet kenden. Ze hebben verhalen uitgewisseld over het vrouw-zijn, en over wat je stem betekent. Heb je een stem in het dagelijks leven die je kunt en mag laten horen? De vrouwen hebben een groot aandeel gehad in de vormgeving van de voorstelling.

Vrouw is hysterisch of gaat dood
Opera’s zijn traditioneel gezien geschrevendoor mannen en de vrouwen vertolken meestal stereotype rollen: smekend op haar knieën op de bühne, stervend of op z’n minst hysterisch. Niet erg vrouwvriendelijk dus. Tegen het einde van ‘Vrouwenstemmen’ vullen marsachtige melodieën de ruimte, meldt dagblad TROUW. De boodschap is: de slag om vrouwenrechten is nog niet gewonnen, maar er gloort hoop.

Ook een expo
In de voorstelling door Operafront onder regie van Lisenka Heijboer, compositiesvan Meriç Artaç en eentekst van Frank Siera wordt de toeschouwers geconfronteerd met de geschiedenis, het heden en de toekomst van de stem van de vrouw. Door beeldend kunstenaars Carmen Schabracq en Aviya Wyse wordt de opera in beeld tot leven gebracht. Hun werk blijft na de voorstellingen als tentoonstelling te bezoeken in het Compagnietheater tijdens het gehele festival!

Praktisch
In de zaal zijn geen zitplaatsen voorzien. Het publiek kan zich gedurende de voorstelling vrij bewegen door de ruimte. Mits u slecht ter been bent of een zitplaats nodig hebt, kunt u dit melden bij één van de medewerkers van het theater. U krijgt dan een zitplaats toegewezen op het balkon. De opera is Nederlandstalig. ‘Vrouwenstemmen’ door Operafront: 10, 11 en 12 augustus in het Compagnietheater.

Grachtenfestival: Amsterdam: 9 t/m 18 augustus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here