Oudere vrouwen in Nederland hebben steeds vaker een betaalde baan

0
230

Nederlandse vrouwen tussen de 55 en de 64 jaar in zijn in de afgelopen 3 decennia steeds meer gaan werken. In 1988 nam 15% van hen deel aan de arbeidsmarkt. Inmiddels heeft 62% van deze zogenaamde ‘oudere vrouwen’ betaald werk. Ook in de andere leeftijdsgroepen zijn Nederlandse vrouwen steeds meer gaan deelnemen aan de arbeidsmarkt. Van alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar steeg dat in de afgelopen 30 jaar van 48% naar 77%.

Wereldwijde ontwikkeling
Zo blijkt uit cijfers van de Oeso, de denktank van geïndustrialiseerde landen. Ook bij onze buurlanden België en Duitsland is deze ontwikkeling tezien. Wereldwijd zit de participatiegraad van vrouwen eveneens in de lift. Van gemiddeld 58% in 1988 tot 69% vorig jaar.

Zo niet in de VS
Frappant is dat deze groei zich veel minder heeft voorgedaan in de USA. Waar het land 30 jaar terug tot de landen met de hoogste arbeidsparticipatie van vrouwen hoorde, heeft het nu een van de laagste participatiegraden in de geïndustrialiseerde wereld.

Zweden wint weer
In de Scandinavische landen groeide het percentage werkende vrouwen in de afgelopen decennia ook nauwelijks. Maar in deze landen was de participatiegraad gemiddeld reeds hoog. Zo was de in Zweden zowel 30 jaar geleden als vorig jaar met zo’n 85% werkende vrouwen de hoogste van alle landen binnen de Oeso. (in het engels: Oecd)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here