Saoedi Arabië ‘hervormt’ vrouwenrechten, maar de activistes worden nog steeds gefolterd

0
331
Bron: msmagazine.com

Ten minste 10 vrouwelijke mensenrechten-verdedigers die sinds mei 2018 in Saoedi-Arabië vastzitten, zijn in de gevangenis gemarteld en seksueel geïntimideerd. De vrouwenrechtenactivisten werden opgepakt nadat er een einde kwam aan het rijverbod voor vrouwen. Een van hen, de 30-jarige Loujain Al-Hathloul weigert in te gaan op een voorstel tot vrijlating omdat ze dan in een video moet ontkennen dat ze in de cel gemarteld en aangerand werd. De lezing van de autoriteiten is dat de vrouwen werden gearresteerd omdat ze de belangen van het orthodoxe moslimland schaden en steun te bieden aan ‘vijanden uit het buitenland’, omdat ze contacten hebben met buitenlandse journalisten en diplomaten.

Zweepslagen
Volgens mensenrechtenorganisaties hangt sommigen van de vrouwen een gevangenisstraf boven het hoofd, die kan oplopen tot 5 jaar. Tenminste 3 vrouwen, waaronder Al-Hathloul, zouden bovendien al maandenlang in eenzame opsluiting zitten. Ook zouden ze worden gemarteld met zweepslagen en elektroshocks. Tevens zou er sprake zijn van seksueel misbruik.

‘Koninklijke’ verkrachter
Volgens de familie van Al-Hathloul was Saud Al-Qahtani, een vooraanstaande adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman, aanwezig tijdens sommige foltersessies en dreigde hij haar te verkrachten en te vermoorden. De Saoedische openbare aanklager ontkent die informatie. Eén van de andere vrouwen kreeg van een ondervrager te horen dat naaste familieleden waren overleden. Pas een maand later hoorde ze dat dit niet het geval is. Twee andere vrouwen moesten van hun ondervragers met elkaar zoenen. Weer anderen kregen elektrische schokken toegediend.

Wat een moedige vrouw
Al-Hathloul had er aanvankelijk mee ingestemd om een document te ondertekenen waarin ze ontkent dat ze slachtoffer was van martelingen en intimidatie, zo tweette haar broer Walid. Maar nu vraagt het ministerie van veiligheid dat ze die ontkenning ook nog op camera doet. Dat weigert ze.

Help
Loujain al-Hathloul werd dit jaar door TIME Magazine verkozen werd tot 1 van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. En dat terwijl ze opgesloten zit. Teken daarom HIER de petitie en roep de Saoedische autoriteiten op de (vrouwelijke) mensenrechtenverdedigers in gevangenissen te beschermen tegen martelingen en hen onmiddellijk vrij te laten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here