Hôtesses zijn klaar met ‘het trofeevrouwtje zijn’ en nog erger seksisme

0
194

Pitspoezen, rondemissen, hostesses, bierfrauen, het liefst hooggehakt en kortgerokt: ze zijn bedoeld om de mannen te behagen. Als je dat niet wilt, moet je zo’n functie niet ambiëren, zul je misschien denken. Maar wij leerden van onze moeders vroeger toch ook allemaal ‘je mag er wel naar kijken, maar aankomen niet’. En dat laatste, zo weten we inmiddels, is vaak niet het geval. Ook mannen van wie je geen #MeToo-tafereel verwacht, knijpen de katjes in het donker. En dat zijn de Françaises beu. Hashtag #PasTaPotiche (niet-jouw-trofeevrouwtje) is trending topic………..

Petitie
Ruim 21.000 mensen hebben inmiddels een petitie getekend waarin de dagelijkse problemen van gastvrouwen aan de kaak worden gesteld. Het gaat dan over zaken die uiteenlopen van ongepaste opmerkingen tot betastingen, stalking en beledigingen, maar ook slechte arbeids-voorwaarden en -contracten. Ja het land van ‘amour’ en ‘elegance’ heeft een behoorlijk slecht imago opgebouwd daar waar het gaat om zijn agressieve machismo-cultuur. Dominique Strauss-Kahn was de Jeffrey Epstein van 10 jaar terug.

Vooral hooggeplaatsten
Alice (22), die het initiatief nam tot deze actie, spreekt uit ervaring in de Franse krant ‘Libération’ van afgelopen week. Ze is al 6 jaar gastvrouw en doet het meeste van haar werk met plezier. Maar het ergste vindt ze de congressen met ‘hooggeplaatsten’ zoals politici, artsen en advocaten die de ‘mademoiselles’ als prooi zien en daarbij ook nog eens hun sociale minachting voor de ‘decoratieve poppetjes’ laten bljken.

Voor de leeuwen
Zo werd ze al eens aangerand door een bedrijfsdirecteur. Later werd ze door dit zelfde heerschap gedwongen met hem te dansen. Toen ze erover ging klagen bij haar uitzendbureau, bleek de reputatie van deze klant daar bekend te zijn. Alice werd dus gewoon voor de leeuwen gegooid. Er al teveel van zeggen kon ze niet, want dan zou ze geen werk meer aangeboden krijgen. #MeToo gaat over machtsmisbruik.

Brut
De Franse feministe Fatima Benomar (zie video onderaan) trok al eerder aan de Franse bel vanwege het plurkengedrag van haar mannelijke landgenoten. Via de website change.org liet ze weten geschokt te zijn, over het feit dat de rondemissen bij het wielrennen in de praktijk én op sociale media de meest grove en seksistische behandelingen en teksten over zich heen kregen. Haar petitie werd al 37.000 keer ondertekend. Staatssecretaris voor Emancipatie, Marlène Schiappa, steunt de actie en noemt ook de befaamde ‘hôtesses de podium’ uit de Tour de France ‘zwaar achterhaald’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here