Dirty God van Sacha Polak: blijvend verminkt worden met zoutzuur

0
517

Verminkingen met chemische zuren zijn een vorm van eerwraak, die toegepast worden op vrouwen in landen als India, Pakistan en Bangladesh. Maar met de migraties is dit ook tot Europa doorgedrongen. In Londen bijvoorbeeld: daar wordt gemiddeld elke dag wel een vrouw die met zuur is overgoten naar het ziekenhuis gebracht. Sacha Polak maakte een film over deze zeer pijnlijke en blijvende vorm van vrouwenverminking en staat nu met ‘Dirty God’ op de lijst kanshebbers voor de European Film Awards.

Jade
‘Dirty God’ vertelt het verhaal van de jonge moeder Jade, die haar leven opnieuw moet zien op te pakken na een zoutzuuraanval waar ze flinke littekens aan over heeft gehouden. De rol van Jade wordt gespeeld door de Britse niet-professionele actrice Vicky Knight. Zij werd op 8-jarige leeftijd het slachtoffer van een brand. De film opende eerder dit jaar het Internationale Filmfestival van Rotterdam.

Afgewezen ex
Zuuraanvallen worden bijna altijd uitgevoerd door mannen en gebruikt tegen vrouwen. De chemische stof die daarbij deze gebruikt wordt is meestal zoutzuur, dat gemakkelijk te verkrijgen is. Omdat het ernstige verminkingen veroorzaakt, maar niet dodelijk is, is dit een populair wapen tegen vrouwen die seksuele avances en huwelijksaanzoeken afwijzen. Dit ernstige, voor eeuwig zichtbare geweld tegen vrouwen, wordt vaak niet geclassificeerd als huiselijk geweld, omdat het meestal buiten op straat plaatsvindt.

Vooral in Londen
Op een festival zag regisseur Sacha Polak een jonge vrouw met brandwonden in haar gezicht. “Ik keek naar haar en keek meteen weer weg. Ik zag dat veel mensen hetzelfde deden.” Sacha hoorde in Engeland verhalen over zulke zuuraanvallen. “Ik wilde een film maken over de jeugdcultuur van nu. In deze tijd van Instagram en Tinder, waarin het zo erg gaat om uiterlijk, dan moet zoiets heel naar zijn.”

Casting
De film speelt zich af in Londen en heeft een volledig Britse cast. De maakster overwoog om in Nederland te draaien. “Maar die zoutzuuraanvallen vinden echt vooral in Londen plaats, dus dan zou het een heel ander verhaal worden.” Voor de hoofdrol werd de 23-jarige Britse verpleegster Vicky Knight gecast, die zelf als kind ernstig verbrandde. Een debuut. Sacha koos bewust voor een onervaren actrice. “Je kan een beroemde actrice in de make-up stoppen of je kiest voor iets echters en rauwers.”

Dirty God
De titel ‘Dirty God’ roept natuurlijk ook vragen op. Sacha Polak: “Mijn gedachte was dat iedereen recht heeft op een goede, lieve God. Een die het goed met je voor heeft. Hoofdpersonage Jade heeft het gevoel dat haar God dat niet heeft.”

Inmiddels is ‘Dirty God’ van Sacha Polak ook te zien op DVD en VOD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here