#MeToo-film ‘Working Woman’: baas belaagt werkneemster op zakenreis

0
224

In haar nieuwste film ‘Working Woman’ kaart de Israëlische regisseur Michal Aviad een zeer actueel thema aan: seksuele intimidatie op de werkvloer. Ze maakt altijd al films over vrouwen. Aanvankelijk alleen documentaires, zoals ‘The Women Next Door’ (1992) over de vrouwelijke perceptie op militair geweld of ‘Ever Shot Anyone?’ (1995) waarin ervaringen met het leger door de ogen van vrouwen wordt bezien. Haar eerste speelfilm was ‘Invisible’, waarin Lily en Nira elkaar ontmoeten. Ze waren 20 jaar eerder beiden slachtoffer van dezelfde serieverkrachter. Samen beginnen ze de misdaden en het lot van hun dader te onderzoeken. Michal noemt de onderwerpen die zij aansnijdt nadrukkelijke inclusief: haar eigen breed feministische zienswijze dat elke vrouw en ook elke minderheid ertoe doen.

Voor #MeToo
Haar tweede fictiefilm is dus ‘Working Woman’, een zogenaamde post #MeToo-film. Overigens had cineaste Michal Aviad haar plannen voor deze rolprent al voordat #MeToo najaar 2017 losbarstte, meldt De Filmkrant. Ze begon er namelijk al aan in 2012; iedere dag hoorde ze wel iets over vrouwen van zeer uiteenlopende werkgebieden. En waar de traditie onder eerdere generaties was om er maar niet over te praten, is het verschil hooguit dat de huidige generatie er ruchtbaarheid aan geeft.

In alle branches
Seksuele intimidatie op de werkvloer werd bekend van alle schandalen binnen de filmwereld zelf. Daar zijn immers ‘klinkende namen’ aan verbonden. Inmiddels weten we dat het in elke branche voorkomt, helaas. #MeToo heeft meer te maken met macht dan met seks op zich.

Macht & geslacht
De tragedie rond macht en geslacht wordt geschetst aan de hand van de 30-jarige Orna. de werkende vrouw uit de titel. Met haar man en kinderen woont ze in Jeruzalem. Hij opent net een nieuw restaurant en hun financiële situatie is wankel. Gelukkig krijgt Orna net een salesbaan bij een projectontwikkelaar. Ze heeft niet veel ervaring maar ze is hardwerkend en vindingrijk. Al gauw valt ze op bij haar baas Benny en krijgt ze promotie en een bonus. Maar of dat alleen is vanwege haar goede inzet en werkkwaliteiten?

Eigenwaarde
Benny vindt Orna namelijk leuk en maakt steeds vaker speelse avances. Ze weet deze steeds af te wimpelen en richt zich op haar job. Maar dan vliegen ze voor zaken samen naar Parijs en na een succesvolle deal benadert Benny haar op haar hotelkamer. Orna’s leven staat op zijn kop. Ze heeft deze baan heel hard nodig, maar ze begint haar eigenwaarde kwijt te raken. Haar man vermoedt ook al dat er meer aan de hand is. Orna moet weer controle krijgen over haar eigen leven en besluit het dan ook op haar eigen wijze op te lossen.

‘Working Woman’ van Michal Aviad draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here