Bij vrouwen werken medicijnen anders; ze zijn namelijk getest op mannen

0
196

Vrouwen met hartfalen door een verminderde pompfunctie kunnen toe met een veel lagere hoeveelheid medicijnen dan de internationale richtlijnen aangeven. De optimale dosering voor vrouwen ligt ongeveer de helft lager dan voor mannen, omdat de stofwisseling anders werkt en vrouwen doorgaans kleiner en lichter zijn. Sterker nog: bij de huidige voorgeschreven hoeveelheid medicatie hebben vrouwen bijwerkingen die bijna net zo vervelend zijn als de kwaal zelf.

Wittemannen
Dat blijkt uit een groot en uniek internationaal onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat vandaag is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De richtlijnen voor de behandeling van hartfalen zijn gebaseerd op onderzoeken, waaraan bijna alleen maar witte mannen mee deden. Een groot probleem in de gezondheidszorg, waar de laatste jaren gelukkig aandacht voor is.

Invloed
In de nieuwe studie is juist gekeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft de invloed van medicatie tegen hartfalen. Hoofdonderzoeker Bernadet Santema zegt dat er onder artsen langzamerhand wel meer bekend wordt over genderverschillen bij allerlei aandoeningen, maar dat er nog veel veranderen moet. “Van oudsher nemen aan trials waarin medicijnen worden getest 75 tot 80 mannen deel. Daar zie ik nog niet veel in veranderen. Bij ons hier in het UMCG doen we ook veel trials op cardiologiegebied en hier zien we hetzelfde.”

Vrouwen moeten meer meewerken
Het opzetten van geneesmiddelentesten is tijdrovend en duur. En vrouwen moeten vaker bereid gevonden worden deel te nemen aan onderzoek. “Meestal betaalt de farmaceutische industrie. Die wil, en onderzoekers trouwens ook, zo snel mogelijk weten of een veelbelovend medicijn echt werkt”, aldus Bernadet. “Dat is ook goed. Als je bijvoorbeeld 4 mannen vraagt om aan een trial mee te doen, zeggen er vaak 3 ja. Vraag je 4 vrouwen, dan misschien maar 1. Het is gewoon niet zo makkelijk om een evenwichtig samengestelde onderzoeksgroep te krijgen.”

Behandel me als een dame
De gezondheidszorg is dus van oorsprong gebaseerd op onderzoek dat onder blanke mannen is uitgevoerd. Langzaam aan wordt duidelijker dat veel factoren, ook etnische, invloed hebben op gezondheid en dat medische kennis en ervaring niet altijd op iedereen van toepassing zijn. WomenInc besteedt al langer aandacht aan deze problematiek, onder anderen met hun campagnes ‘Behandel me als een dame’ en ‘Komt een mens bij de dokter’.

Wittekoek
Zo is bekend dat 54% van de hartinfarcten van vrouwen niet wordt herkend, vanwege totaal andere symptomen dan die bij mannen. Iets waar cardioloog Janneke Wittekoek haar levenswerk van maakt. Tevens blijkt dat depressies bij mannen vaker worden gemist, dat holebi-jongeren vaker psychische klachten hebben en dat personen met intersekse een groter risico lopen op o.a. hart- en vaatziekten, nierproblemen en botontkalking. Om een goede en respectvolle behandeling voor iedereen te garanderen, is het belangrijk dat patiënten en zorgverleners op de hoogte zijn van de kennis over deze verschillen.

De dokter is steeds vaker vrouw
Bernadet Santema ziet al wel een verschuiving en dat heeft een opvallende reden. “Meer dan de helft van de geneeskundestudenten is tegenwoordig vrouw en ook van de arts-onderzoekers is een groot aantal vrouw. Dat gaat helpen, maar het is een geleidelijk proces.” De Groningse onderzoekster is ervan overtuigd dat er veel meer medische verschillen zijn tussen mensen onderling. “Hetzelfde principe zou ook kunnen opgaan bij medicijngebruik door vrouwen met bijvoorbeeld diabetes of hoge bloeddruk.”

Pas op
Ga nu niet, dit lezende, zelf je medicatie afbouwen of stoppen, maar doe dit altijd in overleg met je arts, want plotseling veranderen van dosering kan ook vervelende gevolgen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here