CSI Amsterdam: Carina van Leeuwen probeert onbekende doden een naam te geven

0
306

‘Silent Witness’ en ‘CSI’: spannende series die ons het leven en werken laten zien van patholoog-anatomen en rechercheurs die namen en doodsoorzaken zoeken van de lichamen die op hun tafels liggen. Meestal lukt dat binnen de 45 minuten of 2x 45 minuten die er voor zo’n aflevering staat. De werkelijkheid is uiteraard ingewikkelder. Maaginhoud analyseren, DNA onderzoeken, een paar korrels zand die nog tussen de tenen van een overledene zitten in kaart brengen: dat alles kan nog steeds niet voldoende zijn om iemands identiteit te achterhalen. Forensisch rechercheur en politievlogger Carina van Leeuwen is sinds 2006 dagelijks bezig met de zogenaamde ‘cold cases’. Samen met journalist Sybilla Claus schreef ze een boek over deze, vaak jarenlange, speurtochten in Nederland.

De realiteit
In ‘Onbekend maar niet vergeten’ doet Carina uit de doeken hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat. Journalist Sybilla Claus vertelt het verhaal van de anderen met wie de rechercheurs werken, zoals die van het Nederlands Forensisch Instituut en het Openbaar Ministerie. Ze interviewt top-experts inzake DNA, vingerafdrukken en gezichtsreconstructies. Bovendien bezoekt zij nabestaanden om het leven van geïdentificeerde doden te reconstrueren.

NN’ers
In een aparte categorie vallen de naamloze doden, oftewel de ‘nomen nescio’s’. De politie noemt ze NN’ers. Het zijn mensen die in anonimiteit zijn doodgegaan, onder onduidelijke, vreemde en/of gewelddadige omstandigheden. In Amsterdam alleen al zijn dat er 700. Al is het leeuwendeel niet door een misdrijf om het leven gekomen, maar door eigen hand of een ongeluk dat iets met drugs te maken heeft. Vaak zijn het buitenlanders. Of zoals Carina in Het Parool uitlegt: Amsterdam heeft een aantrekkingskracht op dolende zielen.

Na 25 jaar een naam
Met behulp van snel voortschrijdende forensische opsporingstechnieken maar ook door de vasthoudendheid van team NN, aangevoerd door Carina van Leeuwen, is inmiddels van 34 naamloze doden opgehelderd wie ze waren. Na soms wel een kwart eeuw zijn hun nabestaanden verlost van de gruwelijkste onzekerheid die een mens kan treffen.

Vermist, gemist
Carina vindt dit belangrijk. “Ergens op de wereld zijn zij niet naamloos, iemand mist hen. Daarom is dit boek er ook gekomen, in samenwerking met journalist Sybilla Claus. Ik heb 3 thrillers geschreven en dat vond ik hartstikke leuk, maar dit non-fictieboek wilde ik het liefste maken. Nederland moet weten van de onbekende doden zodat we ze misschien ooit meer rechercheurs en meer tijd zullen geven. Ik voel me daar persoonlijk verantwoordelijk voor.”

Vloggen:
Carina vlogt regelmatig over haar bijzondere werk en oplossingen.

Carina van Leeuwen & Sybilla Claus: ‘Onbekend maar niet vergeten’, Ambo|Anthos, €22,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here