Russische zussen moeten cel in omdat zij hun incestueuze vader vermoordden

0
636
Crea.nl

‘De drie Gezusters’ heet het beroemde toneelstuk van de Russische auteur Tsjechov. Momenteel speelt er een drama in Moskou dat diezelfde titel zou kunnen hebben. Krestina, Angelina en Maria Khachaturyan zijn op dit moment de meestbesproken vrouwen van Rusland. Aanleiding is de moord op hun vader. Vorig jaar zomer vond de politie maffiabaas  Mikhail Khachaturyan dood in zijn huis in Moskou. Hij had steek- en snijwonden in zijn borst en nek. Even daarvoor meldde zijn 18-jarige dochter Angelina het incident aan de politie. Zij en haar zussen Krestina en Maria bekenden direct schuld. Ze hadden hun vader gezamenlijk vermoord met een keukenmes toen hij in slaap dommelde na het eten en een zoveelste schreeuwpartij.

Droeve historie
Moord met voorbedachte rade? Dood door schuld? Een noodsituatie? Zelfverdediging? Om daar antwoord op te krijgen, moet er natuurlijk een hele geschiedenis verteld worden. Krestina, Angelina en Maria Chatsjoerian (respectievelijk 18, 19 en 20 jaar oud) konden het schrikbewind van hun 57-jarige vader niet langer aan.

Incest
Ze konden niet anders, legden ze de politie in een verklaring uit. Dit was zelfverdediging, zeiden ze. Hun vader heeft hen jarenlang geterroriseerd, mishandeld en verkracht. De avond voordat de zussen wraak besloten te nemen had hij hen nog om de beurt apart genomen. Eén voor een zou hij ze pepperspray in het gezicht hebben gespoten.

20 jaar
De vrouwen werden aangeklaagd. Dat hun vader zijn kinderen jarenlang terroriseerde, laat het Openbaar Ministerie echter buiten beschouwing. Onlangs moesten de zussen voorkomen en de Russische aanklager eist mogelijk 20 jaar gevangenisstraf. Hij erkende het wangedrag van het slachtoffer, maar vond dat zijn dochters naar de politie hadden moeten gaan. Volgens de zussen zou dat de terreur van hun vader alleen maar hebben verergerd.

Protesteren verboden
Moskovieten wilden direct de straat op om met een demonstratie hun woede te uiten over de strafeis. Maar de autoriteiten weigerden een vergunning af te geven. Mensen konden wel in een buitenwijk hun ongenoegen uiten, maar kozen voor eenmansprotesten buiten de muren van het Kremlin. Daarvoor is geen toestemming vooraf nodig.

Alternatief
De organisator van dit protest, Darja Serenko, denkt ook aan een bredere actie. “We stellen mensen voor buiten hun eigen flatgebouwen eenmansdemonstraties te houden. Omdat huiselijk geweld in al die gebouwen plaatsvindt. Zo zullen de daders voelen, dat ze niet straffeloos kunnen handelen.”

Dodelijke geweld achter de voordeur
De zaak van de zussen Chatsjoerian staat niet op zich. Rusland kampt met veel hominide, waarvan vooral vrouwen en kinderen het slachtoffer zijn. Het nam toe nadat de Doema, het Russische lagerhuis, in 2017 een wetswijziging aannam, waardoor huiselijk geweld onder voorwaarden niet langer in het wetboek van strafrecht staat. Als een man voor het eerst over de schreef gaat en hij geen botten breektbij fijnslachtoffers, ziet de rechter het als een ‘overtreding’. Dat leidt hooguit tot een boete van omgerekend maximaal €400, tijdelijke hechtenis tot maximaal 15 dagen of een werkstraf.

Poetin en de kerk
Het amendement op de wet kwam uit de koker van de Russisch-orthodoxe kerk, die, samen met de Russische president Vladimir Poetin, familiewaarden hoger lijkt te hebben zitten, dan de bescherming van vrouwen en kinderen. Onder het motto: beter af en toe een paar klappen, dan dat de vrouw haar echtgenoot aangeeft en in veel gevallen een echtscheiding volgt. “De Chatsjoerian-zaak is illustratief voor de algemene toestand rond huiselijk geweld en hoe de Russische staat daarop reageert”, aldus Human Rights Watch-onderzoeker Joelia Gorboenova. HRW heeft gevallen gedocumenteerd waarbij de aanklager duidelijke gevallen van zelfverdediging niet als zodanig erkende en de slachtoffers uiteindelijk de cel in moesten. Gorboenova: “De keuze is niet of je naar de politie gaat en hulp vraagt. Maar of je wordt omgebracht of dat je je zo goed als je kunt jezelf verdedigt.”

HELP OOK
De advocaat, Alexei Parshin, schrijft op Facebook dat de tieners lijden aan PTTS, als gevolg van jarenlange mishandelingen en hun vader doodden uit zelfverdediging. Onderzoekers bevestigen dat de meisjes jarenlang slachtoffers waren van execief psychisch, lichamelijk en seksueel geweld meldt Reuters. En: talrijke Russen zijn het er mee eens: zo’n 350.000 personen ondertekenden een petitie die pleit voor de vrijlating van de 3 zusters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here