Zangeres Ylka Kolken brengt ode aan vrouwen uit het verzet in WOII

0
403

Deze maand september wordt in het zuiden van Nederland 75 jaar bevrijding gevierd. Na de invasie in 1944 zou het nog een lange (honger-)winter duren voordat ons hele land uit de oorlog was. Vanwege dit (aanstaande) kroonjaar van onze vrijheid zullen er vele speciale herdenkingen zijn. Deze week verscheen het lied met bijbehorende clip ‘ZIE’’ (limburgs voor ‘ZIJ’) Het gaat over vrouwenverzet in de Tweede Wereldoorlog en Ylka Kolken maakte het samen met Gé Reinders…………

Vrouw in verzet
Hoofdpersoon is Nelly Eymael, die 18 jaar was toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze besloot actief te worden in het verzet. Dankzij haar konden vele Joodse gezinnen, waaronder veel kinderen, onderduiken.

Zou jij het doen?
Dit verhaal raakte singer/songwriter Ylka Kolken, omdat zij zich afvroeg of zij hetzelfde zou doen op die leeftijd, in zo’n situatie. In haar lied heeft ze het over 2 personen die Nelly de oorlog door hielp. Meyer Tugendhaft die op 10 verschillende locaties in Limburg ondergedoken heeft gezeten en Eva Salmang, die samen met haar gezin tegenover haar eigen huis verscholen zat.

Jong Bevrijd
Het nummer is een ode aan alle vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ylka Kolken zegt het vreemd te vinden dat er zo weinig eer is gegaan naar die vrouwen in het verzet.’ ‘Zie’ is een onderdeel van het project ‘Jong Bevrijd’, dat ze het komend jaar op diverse scholen in Limburg zal uitvoeren. Het nummer wordt wordt door Gé en Ylka ook uitgevoerd tijdens het TV-programma ’75 jaar bevrijding: Limburg’ van de NOS op zaterdag 14 september aanstaande.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here