Er is zoveel (seksueel) geweld op vrouwen in Zuid Afrika, dat de roep om de doodstraf klinkt

0
337

Vorige week verdween de 19-jarige studente Mrwetyana, nadat ze naar een postkantoor in Kaapstad ging om een pakketje op te halen. Een week later werd de baliemedewerker gearresteerd. Hij bekende Mrwetyana, toen ze alleen waren in het postkantoor, te hebben verkracht. Toen zij terugvocht, sloeg hij haar schedel in, waarschijnlijk met een postweegschaal. Hij deponeerde haar lijk in zijn auto, verbrandde het later en begroef het. Vrouwenmoorden zijn aan de orde van de dag in Zuid Afrika….

Cijfers om van te huilen
Op een conferentie over dit thema in november maakte president Cyril Ramaphosa bekend dat femicide in de afgelopen 2 jaar nog eens met 11% was gestegen. Volgens de statistieken worden er 138 per 100.000 vrouwen verkracht, het hoogste percentage ter wereld. In 41% van alle gevallen gaat het om minderjarige slachtoffers. Vorig najaar schokte de verkrachting van een 7-jarig meisje op een restauranttoilet de natie.

Man denkt recht op seks te hebben.
Oorzaak van Zuid-Afrika’s verkrachtingsprobleem ligt volgens Professor Rachel Jewkes, expert op het gebied van seksueel geweld bij het Zuid-Afrikaanse Medical Research Council, in de sterk patriarchale cultuur. “Veel Zuid-Afrikaanse mannen, zwart én wit, denken dat zij van nature recht hebben op seks, dat geen enkele vrouw – of kind – hem toegang tot haar lichaam mag ontzeggen.”

#MeToo is te soft
De professor vermoedt dat de #MeToo-beweging, die zich in eerste instantie vooral richtte op zaken als machtsmisbruik in relatie tot seks, cynisch genoeg te subtiel was voor Zuid-Afrika. Het gebrek aan respect voor vrouwen is er zo wijdverbreid, en zoveel vrouwen hebben er niet alleen te maken met seksuele intimidatie maar ook met uiterst agressieve seksuele mishandeling, dat de westerse #MeToo-verhalen in Zuid-­Afrika nauwelijks indruk wisten te maken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorm hoge besmettingsgraad van HIV in het land.

Aan de galg?
Er zijn Zuidafrikaners die hardere maatregelen eisen. Een petitie op change.org roept op om de doodstraf opnieuw in te voeren voor geweld tegen vrouwen en verzamelde ondertussen duizenden handtekeningen. “Misdaden tegen vrouwen in Zuid-Afrika is een onbeheersbare, vicieuze cirkel geworden waarin vrouwen en kinderen seksueel worden aangevallen en vermoord met weinig tot geen gerechtigheid voor degenen die achterblijven om de brokken te lijmen”, schrijven de initiatiefnemers van de petitie. De doodstraf in Zuid-Afrika werd in 1995 afgeschaft, maar die willen de initiatiefnemers dus herinvoeren. “Wij als beweging moeten onze stem vinden om de doodstraf terug te halen voor misdaden tegen vrouwen en kinderen in de hoop om dit grootse land te redden” klinkt het.

Hulp
De feministische organisatie Rape Crisis Cape Town bestaat al sinds 1976. Zij voeren al jarenlang strijd tegen het excessieve seksuele geweld in Kaapstad en verlenen ook eerste hulp aan slachtoffers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here