Zahira danst haar ervaringen met seksueel misbruik van zich af

0
364

‘Reclaiming the Goddess’ van Project Zahira/Dance Theater vertelt in 3 delen het verhaal van de Nederlandse choreografe Zahira Lieneke Mous, waarbij het (her)winnen van de eigen kracht na een traumatische ervaring centraal staat. De choreografieën, begeleid door speciaal gecomponeerde cellomuziek, geven mensen troost en moed en zijn vooral gericht op vrouwen-empowerment. De voorstelling is ontstaan uit Zahira’s persoonlijke verhaal over seksueel misbruik.

Spirituele aanrander
Om eerdere trauma’s te verwerken zocht zij in 2014 hulp bij João Teixeira de Faria, een beroemde ‘wonderdokter’ uit Brazilië. Hij beweerde en beweert dat geesten bezit nemen van ons lichaam, waarna hij ‘spirituele chirurgische ingrepen’ uitvoert en zo ziektes en trauma’s ‘geneest’. Hij zou ook Zahira beter maken, was de belofte. Maar hun ontmoetingen liepen uit op een donkere periode in haar leven.

#MeToo effect
In december 2018 zocht Zahira de pers op om seksueel misbruik door De Faria bloot te leggen. Na een openhartig interview in de Braziliaanse talkshow ‘Conversa com Bial’ werd Zahira’s #MeToo verhaal wereldwijd verspreid en kreeg aandacht bij RTL Nieuws en in grote kranten als The New York Times en De Volkskrant. Binnen een maand kwamen er meer dan 600 vrouwen naar voren die vertelden ook seksueel misbruikt te zijn door deze ‘John of God’. De vrouwen zeggen seksueel te zijn misbruikt toen ze zich door De Faria lieten behandelen. Ook zijn dochter Dalva verklaarde afgelopen week dat haar vader haar vanaf haar 10e jaar heeft verkracht. ‘Mijn vader is een monster’, zei ze in een interview met het Braziliaanse tijdschrift Veja.

Helen
Zahira: “Je kunt een trauma van misbruik omzetten in een choreografie, maar wat heb je daar aan? Ik wil niet terug naar dat gevoel, ik wil juist helen. Mijn werkmethode voor de voorstelling is gebaseerd op compassievol leiderschap. Het gaat om meer dan pasjes alleen, ik zoek bij de dansers naar een diepere laag. Daarbinnen is ruimte voor emoties en begrenzing. Zo komen de dansers volledig tot bloei en ontstaat er een hechte band die mensen kunnen voelen.”

Vrouwenpower
Om zichzelf en anderen te helpen in het proces van begrip, verwerking en het hervinden van kracht besloot Zahira met haar gezelschap Project Zahira/Dance Theater de voorstelling ‘Reclaiming the Goddess’ te maken. Met veel emotie en intensiteit tonen dansers Maria Kuchowicz, Merel Cornet, Jacqueline Back en Noa van Tichel in 3 delen de kracht van vrouwen en heling, waarbij elk hoofdstuk een choreografische frase heeft die een centrale rol inneemt.

Cello als feministisch instrument
Rode draad in de voorstelling is een rok met een 3 meter lange sleep, gedragen door een priesteres. De grote, rode rok staat symbool voor de baarmoeder, creatie, bloed, passie en vuur. De voorstelling wordt live begeleid door de Catalaanse cellist en vocalist Laura Roura Foixa, in samenwerking met performer en zangeres Ivana Berkhout. Omdat het vroeger als onkuis werd gezien dat vrouwen de cello bespeelden (omdat ze dan met gespreide benen zitten), is het instrument gekozen als feministisch statement. 

On tour
De voorstelling, inclusief randprogramma, toert vanaf half september 2019 langs diverse theaters en vrouwenopvanghuizen. Ook zal de voorstelling haar vleugels uitslaan naar Brazilië, de bron van Zahira’s persoonlijke verhaal. Het randprogramma is telkens anders en bestaat uit een performance installatie voorafgaand aan de voorstelling, de workshop The Goddess Path en een gesprek na afloop. 

Changing Lives
Zahira Lieneke Mous is sinds 2006 professioneel choreograaf en produceerde diverse voorstellingen in Nederland, de Verenigde Staten, Brazilië en India. Met haar voorstellingen zet zij dans in om maatschappelijke en sociaal-emotionele kwesties aan te kaarten. In 2012 richtte zij Changing Lives Through Dance op, waarmee zij meisjes die werden gered uit de prostitutie van Mumbai (India) weer zingeving, kracht, plezier en zicht op een betere toekomst biedt. Ook maakte zij in theaters in Brazilië avondvullende producties met leerlingen om hun zelfvertrouwen te ontwikkelen en een toekomstperspectief te bieden.

12 september 2019 om 18:30 uur gaat de dansvoorstelling ‘Reclaiming the Goddess’ van Project Zahira/Dance Theater in première in Het Amsterdams Theaterhuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here