Gesnapte Iraanse die als man voetbalstadion in ging, aan haar verwondingen overleden

0
207

Een jonge Iraanse die als man verkleed naar een voetbalwedstrijd ging kijken is gestorven aan haar verwondingen. In het streng islamitische land is het vrouwen niet toegestaan naar stadions te gaan. Regelmatig gaan vrouwen dan ook uitgedost als man om toch van een wedstrijd te kunnen genieten. De 30-jarige Sahar Khodayari werd gesnapt en moest terechtstaan. Na 3 dagen in de cel, werd ze op borgtocht vrijgelaten. De voetbalfan werd vanwege haar actie aangeklaagd voor het ‘verkeerd dragen van een hijab’ en ‘het beledigen van agenten’. Haar zaak zou afgelopen week dienen, maar werd uitgesteld. Toen ze bij de rechtbank vernam dat ze een ½ tot 2 jaar gevangenisstraf zou krijgen, stak ze zichzelf buiten in brand.

Clubkleuren
Sahar Khodayari staat op sociale media bekend als ‘the blue girl’ vanwege de clubkleuren van haar favoriete team Esteghlal uit de hoofdstad Teheran. In maart werd ze gearresteerd toen ze naar een wedstrijd van haar club in het Azadi-stadion wilde. Ze overleed vandaag in het ziekenhuis. 90% van haar lichaam was door wonden aangetast.

Politie
Haar vader stelt volgens Daily Mail dat zijn dochter ervan droomde politieagent te worden, maar dat haar verteld was dat ze dat als vrouw niet kon worden. Ze ging naar de universiteit en haalde er bachelors in computerwetenschappen en diverse talen.

Polemiek
Haar gruwelijke dood heeft in Iran de discussie over het stadionverbod voor vrouwen opnieuw in alle hevigheid doen losbarsten. Ook voetballers en bekende Iraniërs mengen zich in de polemiek. Zij roepen op de ban van vrouwen op de tribunes af te schaffen. Voetbalclub Esteghlal deed een verklaring uitgaan en condoleerde haar familie met het overlijden. Aanvoerder Masoud Shojaei van het nationale voetbalelftal zegt dat het verbod is ‘geworteld in verouderde gedachten die door toekomstige generaties niet zullen worden begrepen’.

Van de zotte
Human Rights Watch laat weten dat het stadionverbod voor vrouwen niet in de wet is vastgelegd maar wordt opgelegd door de Iraanse autoriteiten, en dat het niet in samenspraak is met de regelgeving van wereldvoetbalbond FIFA. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft de FIFA Iran opgedragen het verbod per 31 augustus op te heffen, maar in plaats daarvan werden in augustus nog eens 4 vrouwen aangehouden voor het betreden van een stadion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here