Big Brother 1: Bart & Sabine maken onze dubbele moraal qua seksualiteit zichtbaar

0
538

Het is nog steeds zo dat een man die veel vrouwen op zijn palmares heeft staan, scoort. Er bestaat zelfs zoiets als ‘De Schaal van Jeroen Pauw’. Google maar eens. Vrouwen daarentegen die er openlijk voor uitkomen de nodige minnaars te hebben gehad worden weggezet als een afgelikte boterham, hoer, nymfomane of slet. Sinds de seksuele revolutie van de jaren ’60 zouden we de schaamte voorbij zijn, seks zonder schuld en zonde, vrijheid-blijheid voor iedereen: dat was het idee. Maar vrouwelijke seksualiteit wordt vaak verward met mooi en gewillig zijn. En actieve vrouwelijke lust wordt nog altijd kritisch bekeken: een vrouw die openlijk seksueel actief is wordt gênant gevonden, terwijl mannen met soortgelijk gedrag als heldhaftig worden gezien.

Beau
Gisteravond keek ik voor het eerst naar BEAU (van Erven Dorens), de nieuwe versie van de late night talkshow bij RTL. Deze maand is het exact 20 jaar geleden dat de eerste Big Brother- versie ooit ter wereld van start ging. De ontknoping viel samen met de millennium-wissel. Big Brother 1 (dat ook de start was van de internet-wereld) werd voordat het van start ging van alle kanten afgemaakt. Het zou je reinste voyeurisme zijn, het zou pervers zijn, het zou de bewoners beschadigen enzovoorts. Ik weet dat, omdat ik zelf als programmamaker meewerkte aan die eerste echte reality-TV ooit, die het medialandschap zou doen veranderen.

Gekte in Almere
Na een aantal weken was Nederland om. Wat zeg ik: de hele wereld was om. Als ik ’s ochtends naar ons redactielokaal wilde gaan, moest ik door de bewaking naar mijn werkplek (naast het beroemde BB-huis in Almere) worden begeleid. Het stond zwart van de mensen en er werden zelfs dagtripjes Big Brother georganiseerd. Vanuit ons BB-kantoor (o.l.v. de onvolprezen Hummie van der Tonnekreek) zagen we de stampvolle en beslagen toeristenbussen passeren.

Ik ga jou nomineren
Nu vraag je je waarschijnlijk af wat mijn inleiding hierboven te maken heeft met Big Brother. Nou, tot mijn vreugde zag ik gisteravond bij BEAU Ruud (‘effe lekker knuffelen’) en Sabine zitten, die ik samen met mijn collega’s notabene zelf gecast had voor hun deelname. Het werkwoord ‘nomineren’ kreeg door Big Brother een speciale betekenis. Eens per week stemde de bewoners 1 van hun huisgenoten weg. De namen van de 2 vaakst genoemden werden voorgelegd aan de TV-kijker en die besliste uiteindelijk wie er daadwerkelijk diezelfde avond nog moest vertrekken.

Niet te klef zeg
Bewoners Bart (de latere winnaar) en Sabine (destijds 25 jaar) konden het van meet af aan goed vinden met elkaar. Maar toen er iets meer ontstond dan louter vriendschap en ze lekker klef werden op elkaar, pruimde de groep dat niet echt. Een heel natuurlijk verschijnsel wat iedereen waarschijnlijk zelf weleens meemaakte met collega’s of een vriendengroepje. Afijn: tijdens de eerste echte nominatieronde werden Bart & Sabine dus ‘genomineerd’. Als makers wisten wij voor de live televisie-uitzending al wie van het stel de koffer kon gaan pakken. Jawel Sabine dus. Zijzelf verwoordde het gisteravond bij BEAU uitstekend, 20 jaar na dato en even vele jaren wijzer: “Bart was stoer en ik was de h•er.”

Plussen en minnen
En zo is het anno 2019 nog steeds. Sunny Bergman maakte er een aantal jaren geleden zelfs een documentaire over met de naam ‘SLETVREES’. Ook nu nog houden meisjes en vrouwen zich seksueel gedeisd om maar niet het stempel ‘slet’ of nog erger te krijgen. Als het recht op de man of vrouw af gevraagd wordt, liegen veel mensen over het aantal bedgenoten dat ze hadden in hun leven. Niet verbazingwekkend: mannen liegen ‘naar boven’ en vrouwen ‘naar beneden’.

Vermenigvuldigen en delen
Een rekensom voor de waarheid zou zijn: deel het beweerde aantal bij mannen door 3 en vermenigvuldig juist met 3 bij het aantal genoemd door de vrouw. Nochtans zou het exacte aantal eigenlijk niet van belang moeten zijn. In een nieuwe, serieuze relatie doet het verleden er niet toe. Het is dus eigenlijk niet de eerste bedpartner die telt, maar juist de laatste.

Heilige maagd of sloerie
Onder vriendinnen wordt er druk over gepraat, maar tegen een nieuwe mannelijke partner zijn vrouwen niet zo openhartig over hun seksverleden. Het is een lastig dillemma: een teveel aan bedpartners bezorgt je een slechte repulatie, terwijl te weinig je preuts doet lijken als vrouw. Gemiddeld hebben vrouwen tussen 30 en 44 jaar dan ook met minder mannen het bed gedeeld dan omgekeerd. The Kinsey Institute for Research in Sex, Gender en Reproduction berekende dat een man op die leeftijd gemiddeld 7 bedpartners had, terwijl vrouwen er 4 hadden.

Competitie
Opvallend is ook dat vooral mannen nieuwsgierig zijn naar het seksverleden van hun vriendin. Dat komt omdat zij seksuele relaties vaak zien als een soort competitie. En voor hen is het natuurlijk makkelijker om het op te nemen tegen 2 ex-partners dan voor haar tegen 20. Bovendien verklaart dit ook gedeeltelijk waarom in bepaalde culturen mannen nog steeds belang hechten aan de maagdelijkheid van hun toekomstige echtgenote.

Sisterhood in plaats van slutshaming
Big Brother 1 is geschiedenis. Iedereen kent de afloop. De vrijpartij voor het oog van de BB-camera’s legde Bart geen windeieren. Hij werd de winnaar, terwijl Sabine door zowel de mannelijke als de vrouwelijke TV-kijkers als eerste werd weggestemd. Bart kreeg, samen met de als nummer 2 geëindigde Ruud, de meeste aandacht. Sabine kreeg ook aandacht, maar werd achter haar rug om ook ‘De Tilburgse matras’ genoemd. ‘Slutshaming’ door vrouwen vind ik nog erger dan wanneer mannen dit doen. Laten we daar na 2 decennia in het 3e millennium eens volledig mee kappen. O en Sabine: het was goed je te zien!

Milou over slutshaming

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here