Margaret Atwood als popster onthaald bij de lancering van opvolger ‘The Handmaid’s Tale’

0
255

Na 35 jaar publiceert Margaret Atwood dan eindelijk, een lang verwacht vervolg op haar boek ‘The Handmaid’s Tale’. Het verhaal werd nog beroemder dan het al was door de gelijknamige serie, in Nederland uitgezonden bij Videoland. Dat was 32 jaar nadat ze het boek geschreven had. Een boekpresentatie die live te volgen was in meer dan 1000 bioscopen over de hele wereld. De Canadese die nu bijna 80 jaar is, had bij ‘The Handmaid’s Tale’ het einde open gehouden. Maar nu is er dan toch ‘De Testamenten’.

Trump tijdperk
Het verhaal lijkt actu­eler dan ooit. Amerikaanse lezers en kijkers wijzen op de overeenkomst met het tijdperk-Trump: de kinderen die van de moeders worden gescheiden aan de Mexicaanse grens, de anti-abortuswetten. Sommige actievoerders dragen nu zelfs kostuums uit ‘The Handmaid’s Tale’ om hun boodschap te onderstrepen. Margaret Atwood is trots, maat tegelijk benadrukt ze dat dit soort onderdrukking van vrouwen van alle tijden is. “Vrouwen dwingen om baby’s te baren, gebeurt al sinds de Trojaanse oorlog”, vertelde ze recent in ‘The New York Times’.

Voor wie het niet gelezen of gekeken heeft:
‘Het verhaal van de dienstmaagd’ speelt zich af in een toekomstige wereld, die van Gilead. De vruchtbaarheid is schrikbarend achteruit gegaan. De weinige vruchtbare vrouwen die over zijn, worden als slavinnen ingezet om te worden verkracht en te baren. Ze worden toegewezen aan rijke mannen, wiens naam ze moeten dragen. De hoofdpersoon June heet om die reden Offred (van Fred).

Vrouwenhaat
Margaret Atwood wil met haar verhaal laten zien wat een totalitair ­regime met mensen doet. Stapje voor stapje wordt vrouwen macht afgepakt. Het begint ermee dat ze geen geld meer kunnen opnemen. Kinderen worden bij hun moeders weggehaald, vrouwen zijn geen baas meer in eigen buik.

Bevrijding
Vanwege de populariteit laat de tv-serie ‘The Handmaid’s Tale’ al 2 seizoenen, met zijdelingse bemoeienis en goedkeuring van de auteur, een vervolg op het originele boek zien. Nu is er dus haar eigen vervolg op papier. In ‘De testamenten’ is de tijd 15 jaar verder. In het Gilead-rijk beginnen scheurtjes te komen. Zo bestaat er een ondergrondse spoorlijn, waarlangs vrouwen worden bevrijd en is het rijk in oorlog met Texas.

Prijzen
De jury van de Booker Prize, die het boek onder strikte geheimhouding mocht lezen, zette het meteen op de shortlist voor deze grote prijs voor Engelstalige boeken. En ook van dit boek zal weer een televisie-serie worden gemaakt. Voorts wordt Margaret Atwood getipt voor de Nobelprijs. Haar oeuvre bevat 16 romans, 8 verhalenbundels, 17 poëziebundels, 8 kinderboeken, een graphic novel en 10 non-fictieboeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here