‘Babyboete’: vrouwen die moeder worden gaan er qua salaris op achteruit, mannen die vader worden niet

0
246
CPB

Ouderschap vergroot de genderkloof. Het inkomen van vrouwen daalt sterk als ze hun eerste kind hebben gekregen. Dat van mannen blijft na vaderschap nagenoeg gelijk. Het is geen nieuws dat Nederland wereldkampioen deeltijd-werken is. Gemiddeld verdienen moeders 39% minder dan vaders. Wel is de loonimpact kleiner onder hoogopgeleiden.

Penalty
Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). De grootste inkomensdaling van moeders vindt plaats in de eerste 2 jaar na de geboorte. Vaders blijven ongeveer hetzelfde verdienen. Het verlies in inkomen van vrouwen ten opzichte van het inkomen van mannen na het krijgen van kinderen wordt door het CPB aangeduid als de child penalty.

Deeltijd
Het grote inkomensverschil komt doordat vrouwen minder uren gaan werken als hun eerste kind wordt geboren en mannen niet. Volgens het CPB komt het weinig voor dat vrouwen helemaal stoppen. Ook is er geen groot verschil in uurloon. De ‘paygap’ ontstaat in de eerste twee jaar na de geboorte van hun eerste kind. Dit verschil wordt in de eerste 8 jaar daarna niet kleiner.

Buitenlanden
Nederland doet het met 39% verschil slechter dan de Scandinavische landen, maar beter dan Duitsland (61%). Ook de Verenigde Staten doen het met 31% beter dan wij. Het Verenigd Koninkrijk scoort slechter (44%).

Cultuur
De afgelopen decennia is de arbeidsparticipatie van vrouwen wel toegenomen, vooral als gevolg het opleidingsniveau, het feit dat vrouwen later kinderen kunnen krijgen en veranderingen in cultuur en sociale normen. Ook beleid heeft een rol gespeeld. Al deze factoren hangen samen, volgens het rapport.

Wel willen
Het CBS berekende dit voorjaar dat in 2018 er van de 8,8 miljoen werkenden in Nederland ruim 4% wel meer uren willen werken. Deze zogenoemde onderbenutte deeltijdwerkers werken gemiddeld 18 uur per week en willen 12 uur meer. 20% werkt als zelfstandige en wilde meer uren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here