#MeToo: hoe je als politie wel en niet moet omgaan met slachtoffers toont de Netflix-serie ‘Unbelievable’

0
144

De nieuwe serie ‘Unbelievable’ op Netflix start met het verhaal van de 18-jarige Marie Adler (gespeeld door Kaitlyn Dever). Ze wordt verkracht door een gemaskerde indringer in haar eigen huis. Tussendoor maakt hij ook foto’s die hij dreigt te publiceren wanneer ze naar de politie stapt. Aan het einde neemt hij haar beddengoed mee en meldt hij dat hij er meer van verwacht had. Enkele uren na deze traumatische gebeurtenis gaat ze aangifte doen. “Ik ben er om je te helpen”, zegt de politieman nog tegen haar waarna hij en zijn collega routineus tientallen vragen op de in een laken gewikkelde Marie afvuren.

Murw
Daarna komen er nog meer rechercheurs en nog meer en aan het einde van de dag is Marie moe, leeg en vooral: ze voelt zich onbegrepen. Er wordt druk op haar uitgeoefend en om van alles te zijn trekt Marie haar aanvankelijke verklaring in. Vervolgens draait de zaak om: zij wordt beschuldigd van een valse verklaring. Dat heeft consequenties. Marie wordt door haar omgeving uitgemaakt voor leugenaar. Ze verliest haar familie en vrienden, haar baan en haar gevoel van eigenwaarde en levenslust, met een zelfmoordpoging tot gevolg.

Vrouwelijke rechercheur
De 2e aflevering van ‘Unbelievable’ is een sprong van een paar jaar vooruit in de tijd en verhuist het van de staat Washington naar Colorado. Dan zien we een gelijkwaardig misdrijf. Met dat verschil dat de rechercheur, een vrouw, slachtoffer Amber mee naar een rustige plaats neemt om te praten. Een gesprek waarin rechercheur Duvall duidelijk maakt dat het slachtoffer, niet de agent, de controle heeft.

Pulitzerprijs
‘Unbelievable’ is gebaseerd op het online artikel ‘An Unbelievable Story of Rape’ van T. Christian Miller en Ken Armstrong, gepubliceerd op onafhankelijke website Pro Publica. Het won in 2015 de Pulitzer-prijs en werd ook een podcast op ‘This American Life’. Het laat feitelijk zien wat de gevolgen zijn van de manier waarop een slachtoffer van seksueel geweld wordt opgevangen. Zoals het niet moet en zoals het ook kan. En belangrijk in dit #MeToo-tijdperk: begrip voor hoe het toch komt dat zoveel vrouwen jarenlang (of zelfs levenslang) zwijgen over seksueel geweld dat hen is overkomen.

Samenwerken
Want Marie verandert van een slachtoffer in een verdachte: de rechercheurs beginnen te geloven dat ze haar aanval heeft verzonnen, omdat er geen bewijsmateriaal is en omdat zij zich niet gedraagt als een ‘typisch slachtoffer’. Maar rechercheur Karen Duvall in Colorado twijfelt geen seconde aan Amber. Ze bijt zich in haar zaak vast en ontdekt dat er een vergelijkbaar misdrijf was in een nabijgelegen district, waar rechercheur Grace Rasmussen onderzoek naar doet. De beide vrouwelijke rechercheurs gaan samenwerken teneinde de serieverkrachter te vinden.

Hij is een ‘alfa’
En dat lukt: na jarenlang uit de handen van politie te zijn gebleven, wordt de 33-jarige veteraan Marc O’Leary in 2011 opgepakt voor 28 verkrachtingen in de buitenwijken van Denver en de Amerikaanse staat Washington. Hij vertelt de politie dat hij lid is van een geheim genootschap. Daarin leven extreme ideeën die extreme ideeën heeft. Zo gelooft de dader hij een ‘alpha’ is, die vindt dat hij seks kan hebben met iedere vrouw die hij maar wil. Nadat hij schuldig wordt bevonden wordt hij veroordeeld tot 327½ jaar gevangenisstraf.

‘Unbelievable’ bestaat uit 8 delen en is vanaf vandaag te ‘bingen’ op Netflix

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here