150 jaar vibrator: een geschiedenis

0
267
GetMaude.com

De vibrator heeft al een hele lange geschiedenis. Als stoomgedreven apparaat was hij er in 1850, maar al ver voor die tijd werd vaginale massage toegepast als middel bij ~wat men toen noemde~ ‘hysterie bij vrouwen’. Dit verhaal is uitstekend vastgelegd in de speelfilm ‘Hysteria’ uit 2011. Wat niet veel mensen weten is dat de vibrator één van de eerste ‘huishoudelijke’ apparaten was, die zowel op een batterij als later op elektra kon gaan trillen.

In de bouwmarkt
Vandaar wellicht dat ze qua vormgeving nog lang deden denken aan haardrogers, wafelijzers en schroef-boormachines. Maar gedurende de 2e helft van de 20ste eeuw worden ze uitgesprokener en iedereen kent wel de penisvormige Tarzans.

Baarmoeder
Hippocrates dacht in de 5e eeuw voor Christus dat de uterus geen vaste plek had in het vrouwenlichaam en dus her en der vreemde dingen deed, waardoor vrouwen ziek werden. Daarom werd het ook hysterie genoemd, naar het Griekse woord voor baarmoeder: hysteros. De aandoening werd gekaraktiseerd door nervositeit, vasthouden van vocht, slapeloosheid en gebrek aan eetlust.

Op naar de dokter
Galen, een Griekse medicus, legde de oorzaak van hysterie bij seksueel gemis, vooral voorkomend bij gepassioneerde vrouwen. Het kwam voor bij nonnen, maagden, oude vrijsters, weduwen en ook bij getrouwde vrouwen die blijkbaar niet aan hun trekken kwamen. Masturbatie zou hen kunnen genezen. Vrouwen mochten die behandeling niet zelf uitvoeren, maar moesten daarvoor naar de dokter. Deze behandelmethode raakte door ethische, morele en religieuze meningen versterkt, in de vergetelheid.

Onbevredigd
Dat veranderde pas weer toen ook Sigmund Freud in 1895 beweerde dat hysterie ontstond bij vrouwen die seksueel onbevredigd waren. Een handmatige massage met ‘paroxysme’ tot gevolg, werd de officiële medische remedie. Het probleem was dat artsen de vraag niet konden bijbenen en zo’n behandeling soms erg lang duurde.

Kuren
Tegen het einde van de 19e eeuw werden in kuuroorden waterbehandelingen gebruikt, die het al efficienter maakten. De Franse bekken-douche van rond 1860 bestond uit iets dat er uitzag als een brandslang onder hoge druk, gericht op de clitoris. Er werd beweerd dat hij binnen 4 minuten ‘paroxysme’ tot gevolg had.

Vibreren
Het eerste echte ‘masturbatie-apparaat’ werd in 1879 gemaakt door Weiss en werd aangedreven door een batterij. Met de verspreiding van het elektriciteitsnet werden ook meer apparaten ontwikkeld die hierop konden worden aangesloten. Ze leverden toen ook vibraties op van 1000 tot 7000 pulsaties per minuut. Voila: het woord vibrator was geboren.

Medische behandeling
Ook toen nog werden ze louter bediend door artsen, wat het medisch hield, waardoor het als toelaatbaar werd beschouwd. Maar belangrijker: het medische paradigma door de eeuwen heen was dat het seksuele genot van een vrouw gepaard moest gaan met penetratie door haar man. Een beetje wrijven door de dokter was dus nog te accepteren, omdat er niets in de vagina werd gestoken.

Stomme films
Toen de behandelwijze van hysterie met de vibrator eenmaal het medische juk had afgeworpen en ruimschoots beschikbaar werd voor thuisgebruik, stopten doktoren met het toepassen. Voor WO I werd reeds op grote schaal geadverteerd voor deze bijzondere ontdekking. Echter, met de komst van de stomme film, waarin het als seksueel hulpmiddel werd gebruikt, raakten ze weer in diskrediet. Genot werd in het Victoriaanse tijdperk als wat anders gezien dan doktersvoorschrift. Vibrators verdwenen zodoende een halve eeuw uit beeld, hoewel ze nog wel steeds te koop waren op schimmige plaatsen en/of bijvoorbeeld aangeboden werden als ‘nek-massage apparaat’.

Postorder
Na de seksuele revolutie van de jaren ’70 werd er weer opener gesproken over de vibrator en verscheen zij weer open en bloot op de markt en bij postorderbedrijven, meestal als vleeskleurige ‘massagestaaf’ (penisvorm). De echte seksuele revolutie van vrouwen werd een feit in de jaren ’80. Toen namen zij eindelijk letterlijk en figuurlijk zelf het heft in handen en durfden zij onder elkaar en ook openlijk te spreken over hun ‘plastic boyfriend’, Vrouwen ontwikkelden vanaf dat moment nieuwe types in allerlei vormen, kleuren en functionaliteiten.

Sex And The City
In een van de eerste afleveringen van ‘Sex And The City’ in 1998 is er het TV-debuut van Jessica Rabbit. Zij zorgde voor stimulatie van alle hoekjes en gaatjes van de vrouwelijke intieme zône. Dat zorgde voor een enorme opflakkering van de verkoopcijfers. ‘Soldaat-altijd-paraat’ werd het apparaat door vrouwen knipogend aangeduid. Een typische toy uit de periode ‘Girlpower’.

Vrouwendomein
In dit derde milennium hoef je voor een ‘niet-zeurend, maar neuriënd vriendje’ als vrouw niet meer naar een goor straatje achteraf, maar kun je terecht in door vrouwen gerunde sexshops (ook in de digitale wereld), waar je nog adviezen krijgt ook. Vrouwen nemen de wereld van de seksspeeltjes over en dat is natuurlijk niet zo gek, als het gaat om fijne hulpjes voor henzelf. Niet alleen de werking is beter, ook aan design is gedacht. Soms zijn het ware kunststukjes die je gewoon op de tafel kunt laten staan. (zie illustratie boven bericht)

Verfijnd
Er zijn anno nu vibrators die werken op bluetooth, ­gouden buttplugs, fetisj kleding, tantra-eieren, gel om de vaginamond te verstrakken en G-spot-boostercrème. Er is onder invloed van vrouwelijke ontwerpers meer aandacht voor kwaliteit: materialen verbeteren, slechte plastic zijn inmiddels verboden en er is meer zorg voor de totale vormgeving. De producten zijn ook steeds fijner af te stellen, ze zijn ­oplaadbaar, waterproof, duurzamer en geruisloos.

Up tempo tot orgasme
Momenteel maakt de Womanizer, die alleen de ­buitenkant van de vulva bedient, een opmars, ook omdat deze toy snel effect heeft . De ­Womanizer trilt niet, maar blaast, waardoor vrouwen snel klaarkomen. De vrouwelijke klanten worden steeds jonger. Vroeger kwamen ze voor het eerst rond hun 30ste, dat was toen de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zichzelf seksueel gingen ontdekken. Tegenwoordig kopen meisjes van 18, 19 jaar ook een vibrator, al dan niet online.

In 2011 was er de film ‘Hysteria’ over de uitvinding van de vibrator. Regisseuse Tanya Wexler stond aan het roer van deze gewaagde hist(o)(e)rische komedie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here