Word jij ook zo moe van die mensen die zeggen dat ze #MeToo-moe zijn?

0
193

Vrouwen die seksueel geïntimideerd worden, lopen nog steeds tegen het fenomeen van blaming the victim aan. Oftewel: het slachtoffer de schuld geven van de misère die haar overkomt. Dit gebeurt weliswaar niet meer zo extreem als 25 jaar geleden, toen de Arbowet tegen seksuele intimidatie werd aangenomen. Maar het bestaat nog steeds. Het verschil met toen zit hem erin dat slachtoffers destijds de schuld kregen van het slachtofferschap (de uitlokhypothese). Terwijl hun vandaag de dag vooral wordt verweten dat ze er werk van maken. Ze escaleren onnodig! Veel mannen (en soms ook vrouwen) roepen dat ze #MeToo-moe zijn.

Nou moe zeg
‘Gevolg #metoo: man neemt liever geen knappe vrouw aan …’. Aldus kopt De Telegraaf vandaag. Nou moe? Straks vinden (sommige) mannen nog dat zij het slachtoffer zijn. Na omgedraaid schuldgevoel, nu ook omgedraaid slachtofferschap? Weet je waar wij vrouwen al eeuwen moe van zijn? Juist ja!

Terminologie
Volgens journaliste Hasna El Maroudi zijn media nog lang niet ‘MeToo-moe’, maar wordt het tijd voor een nieuwe term, zegt zij in het radioprogramma SPRAAKMAKERS. Hasna vreest dat de vage en veelomvattende hashtag zorgt voor onverschilligheid en moeheid bij het publiek. “De term zegt niet zoveel. Het gaat van een tik tegen de bil tot een gruwelijke verkrachting. Wat ik overigens beide afkeur.”

Seks met minderjarigen heet misbruik
Door al deze zaken op de hoop van #MeToo te gooien, denkt ze dat mensen niet goed doorhebben wat de onderliggende problematiek is. En helaas is de onderliggende problematiek over seksueel grensoverschrijdend gedrag nog springlevend. “Iedere keer komen er weer verhalen naar voren van wantoestanden die het daglicht niet kunnen verdragen.” Hasna concludeert dat ook onze collega-journalisten moeite hebben met de terminologie omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Er wordt bijvoorbeeld nog steeds geschreven over seks met een 14-jarig meisje. Dat is geen seks, dat is misbruik.”

Cursus
Daarom voor alle mannen (en vrouwen) die het nog steeds niet snappen of zeggen dat ze er moe van worden: hier een korte opfriscursus:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here