De eerste NL vrouwelijke premier: Sigrid, Khadija, Kasja of …….. ?

0
215
Eveline van Rijswijk toert met haar theaterprogramma 'De Premiere', die gaat over de noodzaak van een vrouwelijke premier, door Nederland

Wat hebben Nieuw Zeeland, Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Namibië, Servië, IJsland, Aruba, Sint Maarten, Roemenië, Barbados, Oostenrijk en Moldavië wel en wij als modern Nederland niet? Juist ja: een vrouwelijke politiek leider. Volgens Kajsa Ollongren is het daarvoor de hoogste tijd. In een interview met het AD noemde de minister van Binnenlandse Zaken het vorige week gek dat er nog nooit een vrouwelijke minister-president is geweest.

D66-vrouwen
Kasja Ollongren is daarmee de 2e D66-minister die dit hardop uitspreekt. Eerder zei partijgenoot Sigrid Kaag al dat het Haagse glazen plafond moet worden doorbroken. Volgens de huidige minister voor Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking is het tevens een ‘achterhaald automatisme’ dat de lijsttrekker van politieke partijen in bijna alle gevallen hier een man is. Zij vindt dat er veel inspiratie van een vrouwelijke leider uitgaat voor meisjes.

Angela Merkel als rolemodel
Kasja Ollongren wijst ze onder meer naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die zij omschrijft haar als ‘een baken van rust en wijsheid’. Merkel inspireert Ollongren: “Bekijk een foto met haar en andere wereldleiders en je ziet wie de baas is: zij.”

Vox populi
In de Tweede Kamer zijn vrouwen met ongeveer eenderde nog steeds de minderheid. En van de 13 partijen hebben alleen de SP (Lilian Marijnissen) en de PvdD (Marianne Thieme) een vrouwelijke leider. D66 staat aan de vooravond van een lijsttrekkerskeuze. Een jaar voor de verkiezingen, die in maart 2021 gepland staan, moet de nieuwe leider bekend zijn. Zowel Sigrid Kaag als Kasja Ollongren sluiten niet uit zich te kandideren.

Wie volgt Mark Rutte op?
Het EenVandaag Opiniepanel legde dat ook aan het Nederlandse volk voor. Veel mensen (58%) denken dan dat het voor mannen makkelijker is om partijleider te worden dan voor vrouwen. Tegelijk denkt de meerderheid (70%) niet dat mannen beter zijn. Slechts 13% houdt zich aan deze vooroorlogse gedachte. Khadija Arib en Kasja Ollongren en Sigrid Kaag vormen de top 3 om als eerste vrouw premier te worden van Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here