Angela Merkel: beetje moe, maar nog steeds krachtig en gewild genoeg

0
586

Angela Merkel mag Duitsland, en daarmee ook Europa, blijven besturen tot 2022. Merkel is sinds 2005 bondskanselier en zou dus aan haar 4e termijn beginnen. Daarmee evenaart / verbreekt ze het record van haar leermeester en zwaargewicht Helmut Kohl, die tot 1990 alleen van West-Duitsland en van 1990 tot 1998 van het herenigde Duitsland de leider was. Haar politieke carrière boezemt ontzag in. Minister onder Helmut Kohl, een aantal jaren later werd ze leider van de CDU. En sinds 2005 is ze de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland.

Mirakel
Maar wie is eigenlijk Angela Merkel? Wie is die vrouw met de hangende mondhoeken die, volgens ingewijden, een groot gevoel voor humor heeft? Heeft het feit dat ze opgegroeid is in de DDR invloed gehad op de keuzen die ze maakte in haar leven? Margriet Brandsma ontrafelde het mysterie Merkel. Zij was tot eind 2010 correspondent voor de NOS in Duitsland en schreef ‘Het Mirakel Merkel’. Nu heeft ze haar eigen bedrijf voor journalistieke producties en werkt ze voor diverse media.

Domineesdochter
De journaliste begint met een psychologisch portret van de gelijkmatige, maar ook optimistische Angela en vertelt haar levensverhaal, dat begon met haar geboorte in Hamburg, West Duitsland in 1954. Na 3 maanden verhuisde ze reeds met haar ouders naar de DDR waar haar vader predikant werd. Na haar studie had Angela eerst een wetenschappelijke loopbaan en daarna begon ze in het herenigde Duitsland in de politiek, Daar werd ze na verschillende ministerschappen partijleider van de CDU en de opvolger van Helmut Kohl.

TV-portret
In de biografieënreeks ‘Door Andere Ogen’, waarin Angela Merkel afgelopen maandag de hoofdpersoon was, spreekt Margriet Brandsma ook over Angela Merkel, naast de Duitse politicologe Julia Schramm en Merkels oud-wiskundeleraar Hans-Ulrich Beeskow. Ook toneelmakers Benjamin Moen en Floor Houwink ten Cate, die een opera over Merkel op de planken brachten, beschrijven de kanselier.

Aangeslagen
In de laatste jaren heeft Merkel moeten toezien hoe, vooral in de gebieden waar zij opgroeide – de voormalige DDR – de uiterst rechtse AFD (Alternative für Deutschland) terrein heeft gewonnen. Dit is onder meer het gevolg van de vluchtelingencrisis, waarin Merkel een miljoen ontheemden toegang verleende tot haar land. “De laatste 5 jaar zijn knalhard voor haar geweest”, aldus Julia Schramm, die over de kanselier het boek ‘Vijftig tinten Merkel’ schreef. “Ze is zwaar aangeslagen. In haar hele verschijning is zichtbaar hoe zo’n verantwoordelijkheid je naar de afgrond kan slepen”.

Zwijgen is goud
Margriet Brandsma duidt op het fysieke ongemak van Merkel, de kanselier die met enige regelmaat trillend over haar hele lichaam in beeld is gebracht. “Ik vermoed dat het een uiting is van oververmoeidheid.” Niet gek, als je bedenkt hoe lang deze vrouw zowel letterlijk als figuurlijk al overeind blijft. De voormalig Duitsland-correspondente refereert aan het feit hoe de jonge Angela wordt benaderd door de Stasi, om spionne te worden. Ze verzint op advies van haar moeder de smoes dat ze geen geheimen kan bewaren. “Maar juist dat – het vermogen om te zwijgen – is later haar grootste kwaliteit gebleken”, benadrukt Margriet Brandsma.

Vadermoord
De uitzending belicht Merkel ook als een machtsfiguur, die ‘politieke vadermoord’ bedrijft op haar ontdekker, CDU-kanselier Helmut Kohl. In het programma is te zien dat ze zich niet laat intimideren door machtige mannen in de politiek: Donald Trump die een handdruk weigert, Poetin die bewust zijn waakhond laat opdragen, terwijl hij weet dat Merkel bang is voor honden.

Slimste meisje van de klas
Margriet Brandsma beschrijft hoe Merkel achter de schermen met gevoel voor humor de mannen om haar heen imiteert en persifleert. “Maar ze zal er voor waken dat zoiets ooit wordt gefilmd.” Haar wiskundeleraar Beeskow herinnert zich Angela als de briljantste leerling uit zijn leven. Hij stond als leraar aan de wieg van haar latere carrière als natuurkundige. Merkel nodigde hem uit toen zij voor het eerst als bondskanselier werd beëdigd. “Natuurlijk was ik enorm trots.”

Blijf
Ondanks speculaties en zichtbare sporen van zo lang zoveel verantwoordelijkheid op de schouders van Angela Merkel, is het volk haar nog niet zat. Bijna driekwart van de Duitsers wil dat zij haar ambtstermijn afmaakt en dus aanblijft tot 2021, zo blijkt uit een peiling door de openbare omroep ZDF van deze maand.

Kijken
De volledige aflevering van ‘Door andere ogen’ over Angela Merkel is terug te zien op de site van Omroep Max. Rozemarijn Dols schreef het boek ‘Is the lady for turning’ (uitspraak Margaret Thatcher) over vrouwelijk leiderschap. Zij ziet Angela Merkel als een rolemodel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here