Buffi Duberman helpt Nederlanders ‘hun reet te redden’ in de Engelse taal

0
529

“I’m an excellent guitarist; I’ve been playing with myself at home since I was 6.” De gênantste taalblunders zitten in een klein hoekje. Overal ter wereld wordt Engels gesproken en wie wij Nederlanders zijn daarin één van de besten. Maar soms overschatten we onszelf. In de praktijk barst ons taalgebruik in het Engels echter van de (kleine) fouten die tot de meest ongemakkelijke situaties kunnen leiden.

Rockacademie
Buffi Duberman, Nederlands bekendste taalcoach, geeft al jaren Engelse les aan befaamde artiesten, politici en zakenlui en werkt als docent op de Rockacademie. Ze komt oorspronkelijk uit New York, maar woont al vele jaren in Nederland. En haar missie is eenvoudig: Nederlanders beter Engels laten spreken. Zodat ze onder anderen nooit meer gênante zinnen hoort als “I feel myself at home” (= ik betast mezelf thuis). In 2009 schreef ze ‘Rock Your English!’, waarin ze Engelse lessen geeft aan de hand van songteksten.

Tikkie te direct
Een bekende valkuil van Nederlanders­ is hun directheid, aldus Buffi en die komt meteen in (Engelse) taaluitingen naar voren. Zo waren de eerste woorden die ze van een Nederlandse ceo hoorde “Sit down”, waardoor ze direct erna “Aport!” of “Good girl!” verwachtte. Gelukkig ging ze hem coachen. In het Engels gebruik je veel meer ijsbrekers en beleefdheden als “It’s my pleasure to welcome you” of “Great to see the face behind the name”, vervolgd door “Would you like to sit down?”’, licht Buffi Duberman in het FD toe.

Plastic Fantastic
Haar 2e boek was ’30 Ways To Save Your Ass In English’ en Daarin laat ze ons niet alleen de lachwekkendste Engelse taalblunders zien van Nederlanders, maar ze legt ook uit waarom het zulke blunders zijn en hoe je kunt voorkomen ze ooit (weer) te maken. Tevens maakt ze duidelijk dat er een groot verschil is tussen Britten en Amerikanen. Die laatsten zijn niet vies van succes. Termen als ‘great’ en ‘fantastic’ mogen of moeten zelfs links en rechts vallen.

Rijker en innovatiever
Het Engels wordt met het jaar belangrijker in het Nederlandstalige bedrijfsleven. Het aantal multinationals nam tussen 2006 en 2016 met 25% toe, zo onderzochten het Meertens Instituut en de Universiteit van Gent. 60% van hen is (ook) actief in het Engels. Daarbij komt het argument dat, onderzocht door Education First, landen die het Engels goed onder de knie hebben rijker zijn, betere logistieke prestaties hebben en innovatiever zijn.

One lesson a day keeps the shame away!
Het logische vervolg is dat Buffi nu met ‘100 Ways To Save Your Ass In English’ komt. Met nog meer praktische en eigentijdse tips om je grammatica, uitspraak en woordenschat in het Engels flink te verbeteren. In het eerste deel van het boek behandelt ze de meeste voorkomende fouten in de Engelse grammatica (zoals het verschil tussen ‘I have worked’ en ‘I worked’), je woordenschat (wanneer gebruik je ‘good’ en wanneer ‘well’?) en je uitspraak (wist je dat de th-klank, een van de lastigste klanken, eigenlijk 2 vormen heeft?)

Internationaal gaan
In het tweede deel spitst Buffi zich toe op het gebruik van de Engelse taal in zakelijke situaties. Hoe verbeter je jouw woordenschat, zodat je altijd goed beslagen ten ijs komt? Wat mag je absoluut niet vergeten als je een presentatie houdt in het Engels en wat doe je als je slecht nieuws moet brengen? Daarnaast vind je in dit deel 100 uitdrukkingen in 10 verschillende business-categorieën (marketing, sales, geldzaken) die je niet wil missen als je zo ‘native’ mogelijk wilt overkomen.

Zakelijk succes
Kortom: na het lezen van dit boek maak je minder blunders in je telefoongesprekken, zul je internationaal betere zakelijke deals sluiten, wordt je pitch beter en weet je jezelf te redden als er iets onverwachts gebeurt. Dus ga jij op reis en moet je Engels spreken, spreek je veel Engels voor je werk, of wil je gewoon heel hard lachen en vooral zorgen dat jou nooit hetzelfde overkomt? Let Buffi save your ass!

Buffi Duberman heeft een eigen YouTube-kanaal. Leuk en leerzaam om naar te kijken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here