Promovenda seksuologie onderzoekt vaginisme en vindt en passant seksspeeltje uit

0
240

Gisteren promoveerde psycholoog / seksuoloog Reinhilde Melle aan het de medische faculteit van de Universiteit Maastricht. De titel van haar proefschrift: ‘Vaginale penetratie: pijn of plezier? De rol van angst en seksuele opwinding’. Omdat deze pijn daadwerkelijk te meten ontwierp Reinhilde tijdens haar promotiestudie een tool om pijn bij seksuele gemeenschap te kunnen onderzoeken. Met de zogenaamde Vaginal Pressure Inducer (VPI), kan geleidelijk toenemende vaginale druk worden toegediend. En wat blijkt? Het is nog lekker ook………………

Test 1, 2, 3
De VPI testte ze bij 41 seksueel actieve vrouwen in combinatie met seksuele en niet-seksuele films. Voor het eerst werd daarbij aangetoond dat seksuele opwinding een sterk positieve invloed heeft op de beleving en tolerantie van vaginale druk. Deze kan wel degelijk opwindend zijn en dat is goed nieuws voor vrouwen die pijn ervaren bij penetratie. Haar bevindingen zijn onlangs in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Sex and Marital Therapy’ gepubliceerd.

Seksspeeltje
Ook andere internationale media hebben enthousiast gereageerd op de VPI, waarbij die vooral als lustinstrument is neergezet. Hoewel dat niet de opzet van was, is er natuurlijk niks mee als het als sextoy op de markt gaat komen. Het vergroten van lust heeft immers een positieve invloed op het verminderen van pijn bij het vrijen. Bovendien hopen seksuologen dat door deze aandacht het taboe op seksuele problemen te doorbreken.

Pijnlijke cijfers
Pijn bij het vrijen komt regelmatig voor. 1 op de 3 jonge vrouwen heeft af en toe pijn en ongeveer 15% heeft een chronische genitale pijnstoornis, waardoor gemeenschap onmogelijk kan worden. Deze vrouwen zijn zo bang voor de pijn of penetratie dat ze seks in de ban doen. Om die reden is een deel van hen, soms op hoge leeftijd, nog maagd. Zelfs het indoen van een tampon doet al zeer. Meestal heeft vaginisme geen lichamelijke oorzaak; je kunt het vergelijken met een fobie, heftige angst dus.

Therapie
Samen met haar collega’s van het LUMC in Leiden ontwikkelde Reinhilde een therapie, waarbij 70 vrouwen gecoached werden. Zij waren gemiddeld 28 jaar en allen nog maagd vanwege hun penetratie-angst. “We leerden hen oefeningen voor de bekkenbodemspieren, maar ook hoe je heel rustig de vagina aanraakt en een vinger inbrengt”, aldus Reinhilde Melles in het Algemeen Dagblad. Nadrukkelijk stelt ze dat het geen masturbatiecursus was. “Het doel was pijnvermindering en het overwinnen van angst. Laat daar geen misverstand over zijn. Deze vrouwen hebben het gevoel dat ze falen omdat ze geen seks kunnen hebben. Het zorgt bovendien voor problemen op het gebied van relaties en zwangerschap.”

Zoek uit wat je lekker vindt
De vrouwen waren bijna allemaal na 3 ziekenhuisbezoeken en huiswerkopdrachten (binnen 2 weken) al in staat om seks met hun partner te hebben. De helft had daarbij nog wel pijn of ongemak. Het vervolgonderzoek richt zich op het vergroten van plezier tijdens de seks. Reinhilde Mennes benadrukt dat vrouwen, zeker die met vaginistische klachten, veel minder last hebben van pijn tijdens de seks, wanneer ze eerst opgewonden worden. Ze roept hen dan ook op: “Vrouwen, zoek uit wat je lekker vindt en vertel dit ook aan je man. Die denkt vaak dat penetratie al voldoende is. Maak er feestje van in bed.”

Thuistool
Het plan is om de VPI verder te ontwikkelen zodat dit instrument in de toekomst thuis kan worden gebruikt als zelfhulp-instrument bij genitale pijn, of om de vagina op te rekken bij vrouwen met een vernauwing. Voor mensen met een ernstige handicap zijn er mogelijkheden om met behulp van dit instrument meer te kunnen genieten van seksualiteit.

Hieronder een verduidelijkende video. Helaas met een (mannelijke) inspreekstem, die vergelijkbaar is met een ‘Tell Sell-stem’, maar de uitvinding is TOP!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here