Halina Reijn gaat als regisseur (genomineerd voor een Oscar) voor ‘the female gaze’

0
381

De eerste film onder regie van Halina Reijn, ‘Instinct’, heeft een internationale filmprijs te pakken. Namelijk de Variety Piazza Grande Award. De onderscheiding wordt door een jury van Amerikaanse filmcritici toegekend aan de beste film binnen het Piazza Grande-programma, een onderdeel van het internationale filmfestival van Locarno (Zwitserland), waar de film ook in première ging. En als klap op de vuurpijl is haar film geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen als kandidaat in de categorie beste buitenlandse speelfilm voor de Oscars……..

Vanuit vrouwenogen
Halina Reijn (43) koos er bewust voor om in haar debuutfilm geen vrouwelijk bloot te laten zien. Samen met vriendin / zakenpartner / hoofdrolspeelster Carice van Houten (43) besloot ze te gaan voor de zogenaamde female gaze: de niet-seksualiserende blik op vrouwen. “Dus waar we gewend zijn alles als vanzelfsprekend door de ogen van de man te bekijken, wij vrouwen zelf ook, wilden wij proberen vanuit de vrouw te denken en te opereren”, legt Halina uit in magazine VROUW. “Naakt voor de mannen, maar niet voor de vrouwen hoorde daar voor ons bij.”

#MeToo
Volgens Halina is het lang zo geweest dat actrices in vrijwel elke Nederlandse film uit de kleren moesten. Speel jij in een film of sta je op het toneel? En ben je vrouw? Dan trek je je kleren uit en wappert je schaamhaar gewoon lekker in de wind. En als je daar dan tegen protesteert, ben je moeilijk aan het doen. “Er is nu een nieuwe generatie actrices opgestaan die gewoon zegt dat ze daar niet zoveel zin in heeft, aldus Halina. “Eerst vond ik dat ze zich maar aanstelden. Natuurlijk ga je bloot! Want dat is kunst! Nu denk ik daar echt anders over. Als je echt niet naakt wil, dan doe je dat toch niet? Dat maakt je heus niet minder goed.”

Oscar-waardig
‘Instinct’ heeft een zogenaamde Special Mention in de debuutcompetitie in de wacht gesleept. Halina en Carice van Houten zaten wat te eten toen ze het nieuws te horen kregen. “We vlogen letterlijk in elkaars armen en hebben even een traan weggepinkt. We zijn intens dankbaar en vol vreugde dat zoveel mensen onze kwetsbare, intieme film wereldwijd omarmen,” aldus een terecht trotse Halina. “Dat onze eerste film met een complexe, provocerende thematiek door mensen uit het vak wordt begrepen en gezien, is op zich al ongelooflijk en dat maakt ons zeer, zeer blij.” Ook is ze in de race voor een Sutherland Trophy Award van het BFI London Film Festival, Daar bovenop kwam afgelopen week het nieuws dat ‘Instinct’ is gekozen voor de inzending van de Oscars voor de Beste Niet-Engelstalige Film.

Verliefd op the bad guy
Halina zag een paar jaar terug een EO-reportage over het fenomeen dat er zoveel hulpverleners in tbs-klinieken en gevangenissen verliefd worden op zware criminelen. “Dat intrigeerde me direct. Ik denk dat het te maken heeft met mijn neiging om soms het verkeerde te willen, terwijl ik mezelf toch als een intelligent en weldenkend wezen zie. Dat is een blinde vlek, die vaak te maken heeft met de liefde”, vertelt ze in Het Parool. Medewerkers van tbs-instellingen krijgen vrijwel altijd ontslag zodra blijkt dat zij een seksuele relatie onderhouden met een patiënt. In onder meer de Kijvelanden in Poortugaal, bij Rotterdam, en de Oostvaarderskliniek in Almere werden relaties gemeld. In tbs-kliniek FCP 2Landen in Utrecht zou volgens genoemd EO-programma een tweevoudige moordenaar al sinds 2010 een relatie hebben met zijn inmiddels voormalige tbs-therapeute.

Thriller met TBS’er
‘Instinct’ is een thriller. Een ervaren psychologe (Carice van Houten dus) in een tbs-kliniek raakt geobsedeerd door zedendelinquent Idris (Marwan Kenzari), die op het punt staat terug te keren in de maatschappij. Hoofdscenariste is Esther Gerritsen, bekend van onder anderen ‘Nena’ en ‘Dorst’.

‘Instinct’ zou oorspronkelijk pas vanaf 3 oktober in de bioscopen te zien zijn, maar krijgt nu een roulatie direct ná de openingsavond van het Nederlands Film Festival. “Bioscopen mogen zelf besluiten of ze vanaf die dag mee gaan draaien”, verduidelijkt een woordvoerder van distributeur September Film.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here