Sfeer, omgeving en collega’s bepalen niet je werkgeluk. Dat kun je alleen maar zelf!

0
203
Bril: Free People Accessoires via Poshmark.com

Heel veel mensen denken dat sfeer, collega’s en de omgeving bepalend zijn voor het arbeidsgeluk, maar eigenlijk is dat alleen het eigen gevoel van plezier en voldoening. We overschatten dus het belang van de werkomgeving en onderschatten de werking van zelfoverschatting. Volg je het nog? Het is de week van het Werkgeluk. Joepie!

Cijfers
Naar aanleiding daarvan ondervroegen De MonitorGroep, HappyOffice en de Gelukkig Werken Academie ruim 1000 Nederlandse werknemers. De Nederlander geeft zijn werk gemiddeld een ruime 7. De meeste werkenden vinden dat zij zelf beter werk verrichten dan hun collega’s. 80% geeft aan zelf veel gedaan te krijgen op een dag, 77% vindt zelfs dat de eigen inzet het verschil maakt 61% (dat is dus een stuk minder) vindt dat collega’s hard werken en slechts 53% noemt de organisatie efficiënt.

Roze bril
Werkgelukcoach Onno Hamburger licht dit toe in het AD van vandaag: “Dit is typerend voor ons als mensen. We zijn geneigd onszelf als beter en productiever dan de rest te zien. Dit noemen we ook wel de self-enhancement bias.” Het is niet schadelijk om met zo’n ‘roze bril’ naar jezelf te kijken. Het werkt zelf positief. Het zorgt er volgens Onno Hamburger voor dat je beter over jezelf gaat denken en dus ook over je werk. We hebben hier voor alle duidelijkheid over een gezonde situatie en niet over het afgrijselijke fenomeen van pesten op de werkvloer.

High Five
De werkcoach vertelt vaak mensen tegenover zich te hebben die hun werkomgeving willen veranderen, omdat ze zich er niet goed bij voelen. Maar in de nieuwe werkomgeving zijn ze dan nog net zo ongelukkig als ze daarvoor waren. Dat is een wijdvervreid misverstand. “Werkgeluk wordt nog te vaak geassocieerd met ‘high fives’ en ‘ballonnen’. Terwijl je geluk op het werk veel meer met autonomie en voldoening te maken heeft”, aldus Hamburger. “Als je gelukkiger wilt worden in je werk, moet je eerst jezelf leren kennen. Test jezelf; van welke activiteiten word je echt gelukkig? Als je ook maar een kwart van je tijd kunt besteden aan die dingen, zal dat al helpen.”

Coach Charlotte van ’t Wout maakt video’s met tips over hoe je blijer wordt op en van je werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here