Hilly Axwijk: de moeder van Humberto Tan en wereldberoemd in De Bijlmer

0
398

Het was een gure voorjaarsdag in 2010 toen presentator Humberto Tan met een plechtig gezicht te midden van een grote groep mensen op een pleintje in Amsterdam-Zuidoost stond. Echter: deze keer kwamen de mensen niet voor hem, maar voor zijn overleden moeder Hilly Axwijk, oftewel de ‘Bigi Misi’ van de Bijlmer, die 6 jaar ervoor was overleden. Samen met zus Palmira mocht Humberto de naam onthullen van een stuk groen: jawel het Hilly Axwijk-plantsoen. Zij was namelijk, meer nog dan haar zoon, een beroemdheid in Zuidoost…………

Sterke Surinaamse vrouw
Daarover schrijft Amarens Eggeraat op website VICE. Hilly Axwijk (1934- 2004) was een zeer actieve en trotse bewoonster van Zuidoost. Ze maakte zich sterk voor vrouwenemancipatie en was onder andere medeoprichtster van de Stichting Surinaamse Vrouwen Bijlmermeer.

Alleenstaande moeder
Ze kwam in 1967 naar Nederland. Ze was toen 33 jaar, had in Suriname gewerkt bij een bank, ze was administratief medewerker geweest, ze had als verslaggever artikelen geschreven voor De West en had zich in columns voor De Vrije Stem druk gemaakt over de achtergestelde positie van Surinaamse vrouwen. Hilly was een alleenstaande moeder met 4 kinderen uit 2 huwelijken en wilde er alles aan doen om hen een betere toekomst te geven dan haarzelf. In een haar toegewezen flatje woonde ze met haar kinderen en ook nog met haar moeder. De dagelijkse zorg voor 6 mensen.

HBO
Daarnaast studeerde ze in de avonduren en werkte ze overdag ook nog buiten de deur, aanvankelijk bij de gemeente en later als maatschappelijk werker. In 1980 haalde ze haar hbo-diploma Maatschappelijk Werk met een scriptie getiteld “De Surinaamse vrouw en haar onvolledige gezin in Nederland’. Daarbij vond ze ook nog tijd om naar de problemen van haar buurtgenoten te luisteren, die vrij waren om bij haar naar binnen te lopen en aan te schuiven bij het eten.

Wit feminisme
Hilly zag hoe Surinaamse vrouwen bekneld raakten tussen Surinaamse familietradities en de realiteit van de meer individualistische Nederlandse maatschappij. Velen gingen gebukt onder constante spanningen, wat de sfeer binnen de gezinnen er ook niet beter op maakte. De Nederlandse overheid toonde weinig begrip en ook de ‘witte’ feministische bewegingen hadden weinig oog hun gekleurde zusters.

Eigen cultuur
Hilly Axwijk hamerde op het belang van cultuur binnen het proces van emancipatie, en hoe belangrijk het was voor vrouwen om bekend te zijn met hun eigen cultuur en geschiedenis: “Bewustmaking van mensen, die in een koloniale sfeer zijn opgegroeid, is een aparte taak. Vormingswerk en kulturele opbouw zijn daarom noodzakelijke en harde vereisten voor dit soort werk.”

Sohie Redmond
Vanuit deze gedachte reikte ze de Sophie Redmond-onderscheiding uit, vernoemd naar de beroemde arts, politica en feminist uit Paramaribo, waar ze ook een boek over schreef. Als eerste vrouwelijke arts in Suriname was zij niet alleen vasthoudend en moedig genoeg geweest om het 10 jaar lang uit te houden tussen de overwegend witte mannen op de medische faculteit, ze hielp in haar vrije tijd mensen mensen voor wie reguliere medische zorg onbetaalbaar was.

Rondom Tan
In zijn boek ‘Rondom Tan’, waarin Humberto over de 10 inspirerendste vrouwen om hem heen schreef, verhaalt hij over een advies dat moeder Hilly hem ooit gaf: “Doe niet zoals ik heb gedaan. Ik was vaak veel te bescheiden. Wacht niet op anderen om je een compliment te geven.”

De hele aflevering zien? Kijk op NPO.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here