Nancy Pelosi: de schrik van Donald Trump

0
166

Nancy Pelosi, de Democatische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, gaat een formeel onderzoek starten om president Donald Trump af te zetten. Volgens de Democraten staat het vast dat Trump zijn ambt heeft misbruikt door Oekraïne de toegezegde deal van 400 miljoen dollar aan militaire steun te onthouden, om vervolgens president Zelenski onder druk te zetten een onderzoek in te stellen tegen Hunter Biden, de zoon van zijn grootste politieke tegenstander Joe Biden. Junior zat tot voor kort in het bestuur van een omstreden Oekraïens energiebedrijf. Dat melden Amerikaanse media nadat zij achter gesloten deuren overleg had met haar partijgenoten. “Zodra we de feiten hebben, zijn we er klaar voor”, verklaarde Nancy Pelosi strijdlustig…

Wie is deze machtigste vrouw van Amerika?
Nancy Pelosi is reeds 79 jaar, (maar altijd strak in het pakje, keurig gehakt, gekapt en gelift) komt uit San Francisco, bracht 5 kinderen groot en verruilde (naar eigen zeggen) daarna de keuken voor het Congres. Ze loopt als Democraat al heel lang mee in de top van de Amerikaanse politiek. Zij is vanaf begin dit jaar voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, toen de Democraten daar de meerderheid heroverden. Nancy Pelosi is daarmee de machtigste vrouw in Washington en de grootste tegenspeler van president Donald Trump.

Gespecialiseerd in lastige mannen
In 2006 werd zij als eerste vrouw voorzitter van het Huis. Dat duurde tot 2010. Het is bijzonder dat de rol van Speaker voor de 2e x pakt. In de afgelopen eeuw lukte dat slechts twee politici. Tijdens haar eerste periode hielp ze Barack Obama de hervorming van de zorgverzekering en de regulering van Wall Street door het Congres te krijgen. Nancy Pelosi heet een specialist te zijn in het omgaan met lastige politieke mannen. Ze deed zaken met president George W. Bush en later met Mitch McConnell, de Republikeinse leider van de Senaat. Nu gaat ze Donald Trump haar tanden laten zien.

Podium pakken
De wereld leerde haar goed kennen tijdens de afgelopen State of The Union in januari. Die dag draait om de president en de toestand van het land, maar ook degenen die daarachter in beeld zitten, krijgen doorgaans de nodige aandacht. Nancy Pelosi pakte haar podium. Terwijl Donald Trump gedurende 1 uur en 22 minuten zijn rede hield, zat zij achter hem. Door de manier waarop ze op zeker moment klapte voor de president met een zeer veel betekende blik. Het duurde slechts een paar seconden, maar het werd vastgelegd op foto en film en direct massaal gedeeld op het internet, inclusief grappige commentaren, gifs en memes.

Zij is de aangewezen persoon
Of het nu ook grappig wordt, is natuurlijk de vraag. Maar als iemand Donald Trump kan vloeren, dan is het Nancy Pelosi, heb ik me laten vertellen door de Amerika-kenners. Ze wil de afzettingsprocedure tegen de president inzetten omdat die meerdere keren de wet heeft gebroken. Zo zou hij publicatie van een verklaring van een klokkenluider hebben tegengehouden en zou hij de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke corruptie door Joe Biden en zijn zoon.

De zaak Biden senior en junior
Biden was een sleutelfiguur onder president Obama, onder meer bij de val van de regering van de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj in februari 2014. Zijn zoon Hunter werd uit een marinefunctie ontslagen na cocaïnegebruik. Hij kreeg 2 maanden later, in april 2014, een duur betaalde topfunctie bij het Oekraïense gasconcern Burisma Holdings. Biden jr. zou die functie danken aan de invloed van zijn vader en die van zakenmagnaat Igor Kolomojski die in die jaren ook provinciegouverneur is geweest in het oosten van Oekraïne. Joe Biden heeft in 2016 trots verklaard toenmalig president Porosjenko onder dreiging van het niet geven van hulp, er toe gebracht te hebben aanklager Victor Sjokin, die onderzoek naar Burisma Holdings deed, te ontslaan.

Kansberekening
Het is weliswaar voor het eerst sinds zijn aantreden dat er een serieuze stap richting impeachment wordt gezet, toch is de kans dat het Nancy Pelosi gaat lukken miniem. Een commissie gaat uitzoeken of er grond is om de president af te zetten. Daarna volgen 2 stemmingen. In het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten met meer zijn, is een gewone meerderheid nodig om over te gaan tot de impeachmentprocedure. Maar lastiger wordt het in de Senaat. Daar is een 2/3 meerderheid nodig, terwijl de Republikeinen daar de meerderheid hebben.

Nederlands tintje
De jongste dochter van Nancy Pelosi, Alexandra, is getrouwd met de Nederlandse journalist Michiel Vos. Hij kan smakelijk over schoonmama vertellen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here