Sigrid Kaag: ‘Vrouwenrechten zijn als de kanarie in de kolenmijn’

0
431

Samen met 58 landen heeft minister Kaag voor Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking bij de Verenigde Naties een lans gebroken voor het wereldwijde behoud van seksuele en reproductieve rechten en gezondheidszorg voor vrouwen. Aanleiding was een verklaring van de Verenigde Staten en 12 andere landen om het recht op seksuele voorlichting of abortus te beperken.

Stap terug
“De VS en een aantal andere landen, waaronder Polen en Hongarije, hebben zich hebben uitgesproken tegen seksuele rechten en seksuele gezondheidszorg voor vrouwen en meisjes, op een manier die heel conservatief is”, aldus Sigrid Kaag. “Wij hebben als Nederland meteen ingezet op een antwoord daarop, om ons uit te spreken vóór dat recht. Dat is een fundamenteel recht, daar wordt niet meer over onderhandeld.”

Conservatief Amerika
De Verenigde Staten willen bijvoorbeeld dat bepaalde woorden uit VN-teksten en documenten worden geschrapt. Bijvoorbeeld door het niet meer te hebben over ‘rechten op seksuele gezondheid’, maar ‘gezondheid voor jonge mensen’. Dat is volgens de Nederlandse minister te vaag, want het is volgens haar dan onduidelijk of abortus daar nog onder valt. “In tijden van zorg over mensenrechten merk je vaak dat vrouwen en meisjesrechten als een kanarie in de koolmijn fungeren”, licht Sigrid Kaag toe. “Als het daar niet goed mee gaat, volgen andere rechten ook.”

Voormalig president Carter
Iemand die dit van harte onderschrijft is de voormalig Amerikaanse president Jimmy Carter, inmiddels bijna 96 jaar. Hij zegt dat je de beschaving van een land af kunt lezen aan de positie die vrouwen hebben in die bewuste samenleving. Een andere formulering, maar met dezelfde betekenis als ‘de kanarie’ van Sigrid Kaag.

Nobelprijs
Voor zijn activiteiten als mensenrechtenactivist reisde Carter de hele wereld over, van Afrika tot Azië, en zag overal dat vrouwen benadeeld werden. De overmacht van mannen, hun culturele dominantie en de misinterpretatie van heilige geschriften liggen eraan ten grondslag, verduidelijkt Carter. “En dat verandert niet van de ene op de andere dag, want het kan mannen niets schelen.” In 2002 ontving Jimmy Carter de Nobelprijs voor de Vrede vooral vanwege zijn werkzaamheden na zijn presidentschap. In onderstaande TED talk vertelt hij waarom hij denkt dat vrouwen zo vaak de dupe zijn en hoe het verder moet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here