Klimaatbrief.nl: Greta Thunberg krijgt bijval van tientallen (prominente) Nederlandse vrouwen

0
314

Greta Thunberg is nog maar 16 jaar, maar reeds wereldberoemd en qua lef, activisme en inhoud kunnen volwassen vrouwen nog een hoop van haar leren. Deze week sprak ze bij de opening van de VN-Klimaattop in New York duidelijke taal. “Jullie hebben mijn dromen gestolen, en mijn kindertijd gestolen, met jullie lege woorden. En dan ben ik nog een van de gelukkigen. Mensen lijden, mensen sterven en onze ecosystemen staan op instorten. We staan aan het begin van een massaal uitsterven en het enige waar jullie over kunnen praten is geld en sprookjes over economische groei. Hoe durven jullie!” Donald Trump deed de uispraken van Greta (zie volledige speech onderaan bericht) uiteraard af als ‘fake news’……….

Onprettige boodschap
Daar waar velen alleen maar bewondering kunnen hebben voor deze ‘uitgesproken Scandinavische tiener’ regent het ook kritische, ronduit hatelijke en seksistische reacties Greta’s toespraak. Waarom maakt de 16-jarige klimaatactiviste zoveel negatieve gevoelens los? “Omdat zij een waarheid benoemt die veel mensen liever negeren”, reageert schrijver Tommy Wieringa vandaag in het AD. Een ongemakkelijke waarheid dus. “Haar boodschap is zo onheilspellend en verontrustend dat veel mensen die liever niet horen. Ze bevuilen liever de boodschapper dan dat ze naar haar luisteren.”

Wie neemt de verantwoordelijkheid?
Gelukkig hebben een hele hoop Nederlandse vrouwen hier ook geen boodschap aan. Tientallen prominenten roepen vandaag de politiek op meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering. “De wereld is ernstig onvoorbereid op de effecten van de klimaatcrisis. En het grootste obstakel is niet geld, maar gebrek aan politiek leiderschap”, schrijven ze in hun klimaatbrief, die inmiddels nog tienduizend steunbetuigingen heeft gekregen.

Onze kinderen in de plastic soep
“Kinderen stellen ons vragen over de plastic soep, over bijen, bosbranden en een stijgende zee. Wij zoeken naar antwoorden, maar staan vaak met onze mond vol tanden. Vanwege de troep die we overal lozen, terwijl zij hun kamer moeten opruimen”, aldus de opstellers van deze klimaatbrief. Het betoog is ondertekend door prominente vrouwelijke politici, presentatrices, actrices, schrijfsters en advocaten, onder wie Hedy D’Ancona, Bénédicte Ficq, Naima Azough, Dieuwertje Blok, Hadewych Minis, Connie Palmen, Angela Groothuizen, Annet Malherbe, Thekla Reuten enz

Dimmen dus
“Schiphol blijft groeien, de scheepvaart blijft buiten schot en 130 km op de snelweg blijft het streven”, schetsen de schrijfsters van de ‘klimaatbrief’. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat de fossiele industrie ieder jaar 7,6 miljard euro overheidssteun krijgt met ons belastinggeld, terwijl wij worden gevraagd om onze bandenspanning te controleren om zo onze CO2-uitstoot terug te brengen.”

Petitie
De petitie heeft inmiddels al 10.000 steunbetuigingen gekregen. Teken mee op Klimaatbrief.nl. Want jij wil toch ook niet dat onze kinderen straks verdrinken in de plastic soep?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here