Autumn Peltier (15): de ‘Greta Thunberg’ van het water

0
478

Nederland = waterland. Niet alleen hebben we er veel van, maar we weten er gezien onze historische strijd tegen het vele water ook veel van. Nederlandse wetenschappers op dit gebied worden wereldwijd om raad gevraagd. Goede raad is duur, vooral in tijden van klimaatopwarming en dus ………… ijskapsmelting. Het is een ‘ongemakkelijke waarheid’ voor velen om door de 16-jarige Greta Thunberg te moeten aanhoren dat onze generatie de aarde al heeft verkloot voor de generatie die nog aan het begin van het leven staat. Zij moeten nog gaan studeren, carriere maken, besluiten of ze een gezin willen etcetera. Er is nog een meisje uit die generatie opgestaan. Haar naam is Autumn Peltier en zij is wateractiviste……….

Vrouwen & Water
Dat dit opnieuw een meisje betreft is niet toevallig. Eerder schreven we hier bij Supervrouwen al over het logische verband tussen de wereldwijde opkomst van meisjes en vrouwen en de opwarming van onze planeet. Autumn Peltier (ik denk steeds dat het Perrier is, maar dat zou iets te toevallig zijn) is 15 jaar en groeide op in het Wiikwemkoong-reservaat in het Canadese Noord-Ontario. Autumn vertelde bij CTV News dat toen zij voor het eerst het advies hoorde dat het water dat vroeger zo schoon was, nu eerst gekookt moest worden voor het drinkbaar was, dat ze toen wakker werd. Ze was toen nog maar 8 jaar oud.

Hou het water schoon
En ze was pas 13 toen ze de VN toesprak over de wijze waarop we met water omspringen, niet alleen in haar reservaat, maar wereldwijd. En dat had effect: de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloot om een fonds op te richten dat zich bezighoudt met waterbescherming, het Niabi Odacidae-fonds. Ze confronteerde de Canadese premier Justin Trudeau met zijn steun voor olie-pijpleidingen, maar niet nadat ze hem eerst een ceremoniële, koperen waterschaal aanbood, als symbool voor zijn verantwoordelijkheid om het water in het land te beschermen.

Deze week in New York
Een panel van 16 jonge klimaatactivisten, waar ook Gretha en Autumn deel van uitmaken, heeft een rechtszaak aangespannen op grond van het VN-Verdrag Inzake de Rechten van het Kind. Ze stellen dat daarmee juist kinderen beschermd moeten worden tegen de catastrofes van de klimaatverandering. Autumn neemt het deel ‘water’ voor haar rekening. “Niets kan leven zonder water”, betoogt zij. “Als we nu niets doen, komt er een periode waarin we moeten vechten om de laatste vaten. Geld en olie zijn niet drinkbaar, dus als ons laatste water op is: wat doen we dan?”

Chief water commissioner
Als ‘chief water commissioner for Anishnabek Nation’ zal ze morgen ook spreken op het ‘Global Landscapes Forum’ in New York. Ze zal het gaan hebben over de impact van de watercrisis op de inheemse bevolkingsgroepen in Canada. Die titel heeft ze overigens overgenomen van haar overleden oudtante Josephine Mandamin, die beschermvrouwe was van de ‘Great Lakes’ en daarvoor een raad in het leven riep.

Waterbron voor de hele wereld
Deze Grote Meren op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten behoren tot ’s werelds grootste drinkwaterbronnen. Ze bevatten maar liefst 21% van het zoetwater op deze planeet. Toch staan ook deze bronnen door de watercrisis onder druk. De Chinezen hebben hun milieu en dus ook hun rivieren zodanig bevuild dat zij ongelooflijk grote hoeveelheden vandaar in flessen naar hun land importeren. Op die manier groeit ook de bezorgdheid over de lokale economie die van deze meren afhankelijk is.

Drinkbaar
Er dreigt een groot drinkwatertekort en de meerderheid van de wereldbevolking zal er op de ene of de andere manier mee te maken krijgen. Volgens een rapport van de Amerikaanse overheid zou de vraag naar water tegen 2030 de voorraad met 40% kunnen overstijgen. En die cijfers wijzen niet enkel op Azië of Afrika, plaatsen die we met droogte associëren. De watercrisis verspreidt zich over de hele wereld.

Koester je kraan
‘Water genoeg hier in Holland’, hoorde ik laatst een klimaatscepticus nog brommen. Deze meneer had het echt niet begrepen. Het gaat niet zo zeer om water, maar om schoon water: drinkwater welteverstaan. Nog steeds realiseren we ons niet dat we als we onze kraan opendraaien en er prachtig water uitstroomt dat dit pure luxe is. En dat we ons met datzelfde drinkwater ook nog eens douchen, kreeg ik in Afrika niet goed uitgelegd. Daarom ben ik blij met een generatie jonge meiden die vechten voor een schone en leefbare toekomst. Ik ben fan van Greta en ook van deze Autumn Peltier. Onderstaande video komt kakelvers net uit New York, waar Autumn over haar werk als ‘water warrior’ praat in het programma ‘Morning Live’ van CBS in thuisland Canada.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here