Wat de opkomst van meisjes en de klimaatbeweging met elkaar te maken hebben

0
291

Wereldwijd worden 2 krachtige fenomenen langzaam duidelijk: de stijgende opwarming van de aarde en de opmars van vrouwen en meisjes. Hun onderlinge relatie wordt vaak over het hoofd gezien, maar gendergelijkheid is de sleutel tot de oplossing van de uitdagingen waar onze aarde voor staat. Aldus auteur en milieuactivist Katherine Wilkinson en kijk vooral naar haar TED-talk, hier onderaan dit bericht.

Kwetsbaren
Andersom is het helaas ook waar. Genderongelijkheid wordt door klimaatverandering alleen maar groter. Door opwarming van de aarde rent de positie van meisjes en vrouwen achteruit. Dat is vooral pijnlijk zichtbaar bij de armste, dus kwetsbaarste groepen. In tijden van droogte moeten Afrikaanse vrouwen bijvoorbeeld steeds verder lopen om water te halen. De uren die ze hieraan kwijt zijn kunnen ze niet aan iets anders besteden. Aldus Teresa Anderson, coördinator klimaatbeleid bij ActionAid International in een interview met OneWorld.com.

Waterbronnen
“Vrouwen leggen lange afstanden af, in de verschroeiende hitte, dragen vervolgens zware kannen met water en raken zelf vaak uitgedroogd. Ook worden meisjes vaker van school gehaald om water te gaan halen. Zo gaan ze verder achteruit.” Het komt ook voor dat meisjes bij de waterbronnen door mannen worden belaagd of zelfs ontvoerd, zo blijkt uit een rapport van het Climate Change and Resilience Information Center uit 2016.

HIV
En het wordt nog schrijnender. Een onderzoek uit 2018 van ICAP toont aan dat in de stedelijke gebieden van Lesotho het aantal meisjes dat geld verdient met seks vervijfvoudigde door de droogte. Het aantal gedwongen seksuele relaties verdrievoudigde, wat weer leidde tot meer hiv-besmettingen. Langdurige droogte kan in sommige regio’s ook leiden tot het vroeger uithuwelijken van meisjes. Families hopen op die manier de eindjes aan elkaar te knopen om bijvoorbeeld de bruidsschat op te kunnen brengen.

Greta
Deze week sprak klimaatboegbeeld en vertegenwoordigster van de nieuwe generatie Greta Thunberg in felle bewoordingen op de Klimaattop van de VN. Als blikken konden doden, dan had de VS nu geen president meer gehad. Dat wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen: het is namelijk nogal een ‘ongemakkelijke waarheid’ te moeten aanhoren dat onze generatie de aarde al heeft verkloot voor de generatie die nog aan het begin van het leven staat. Zij moeten nog gaan studeren, carriere maken, besluiten of ze een gezin willen etcetera. Het nieuwe boek van Greta Thunberg dat eind volgende maand uitkomt heeft dan ook de veelzeggende titel: ‘Niemand is te klein om het verschil te maken’.

Nederlandse vrouwen
Het waren ook de Nederlandse vrouwen die deze week de zogenaamde ‘klimaatbrief’ posten. Tientallen prominenten roepen de politiek op meer actie te ondernemen. “De wereld is ernstig onvoorbereid op de effecten van de klimaatcrisis. En het grootste obstakel is niet geld, maar gebrek aan politiek leiderschap”, schrijven ze in hun petitie die inmiddels duizenden steunbetuigingen heeft gekregen.

Nederlandse scholieren
Als ze één dag de baas over de aarde zouden zijn, dan wisten de Nederlandse schoolstakers het wel. In de top-3 van zaken die ze meteen zouden veranderen, staat op nummer 1 bio-industrie verminderen, gevolgd door vliegen minder aantrekkelijk maken en openbaar vervoer goedkoper en makkelijker. Dat blijkt uit een nog lopend onderzoek van Jolanda Kramers van de stichting All Be Connected. “We zouden trots moeten zijn op de jonge klimaatstakers”, vindt ook deze onderzoekster. “Ze zijn heel wijs, ze denken na over hun toekomst, ze weten wat ze willen en je kunt er een volwassen gesprek mee voeren. Ze vinden het klimaatprobleem niet alleen een probleem voor Nederland, maar ook een probleem voor zichzelf. En ze willen zelf graag bijdragen aan het oplossen van het probleem”, vertelt Jolanda Kramers in het Noord Hollands Dagblad.

Vandaag in Den Haag
Ze zal er vanmiddag dan ook bij zijn in Den Haag bij de landelijk klimaatstaking als afsluiting van deze klimaatweek. De zorgen van de mensen die in Den Haag de straat opgaan om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen, zijn gegrond. Dat zeggen meer dan 1700 Nederlandse wetenschappers in een steunbetuiging aan op de website van Scientists4Future NL.

Geen 2ºC, maar 3ºC
Volgens de wetenschappers zal de temperatuur met de huidige inspanningen naar verwachting met 3 graden of meer stijgen. Dat is fors meer dan de maximaal 2 graden Celsius die vrijwel heel de wereld afsprak in het klimaatakkoord van december 2015. En er wordt tevens een verband gelegd tussen klimaatverandering en toenemende druk op ecosystemen en de biodiversiteit. Verder worden verbanden gelegd met de landbouw, de bebouwde omgeving, gezondheid en de wereldvrede. Om aan te geven dat klimaatverandering een veelomvattend probleem is. De basisbehoeften en miljarden levens staan op het spel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here