Onze (over)(groot)moeders gingen de straat op: daar kunnen wij nu op voortborduren

0
251
De Straat Op Expo

Ik heb het al vaker gememoreerd op deze plek: ik ben er trots op een dochter en een kleindochter te zijn van feministes. Wat niet veel zeggen het klaar is, maar we zijn hier in Nederland al een eind op weg, sinds er 100 jaar geleden stemrecht voor vrouwen kwam. In de tentoonstelling ‘De straat op’ komt de strijd van activistes van toen en nu tot leven.

Een eeuw lang de straat op
Centraal staan de opvallende gebeurtenissen en bijzondere verhalen van de vrouwen en mannen die tijdens de ‘eerste feministische golf’ streden voor het vrouwenkiesrecht. Massaal gingen zij de straat op voor een betere toekomst. Wie waren zij? Waar kwam hun vastberadenheid vandaan?

En nu?
Amsterdamse activisten van nu blikken terug op de activisten van toen en geven inzicht in wat hen vandaag de dag de barricade op krijgt en waarvoor we in de toekomst de straat op moeten.

Terug naar 1916
Een Virtual Reality-beleving neemt de bezoekers mee naar de demonstratie voor vrouwenkiesrecht in het Amsterdam van 1916. Activisten van nu vertellen in interviews wat 100 jaar vrouwenkiesrecht nu betekent en waar zij vandaag voor strijden.

GOLF 1: kiesrecht
De strijd voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen noemen we ‘Feminisme’. Aletta Jacobs was de aanjaagster van deze beweging in Nederland begon rond 1870. Het kiesrecht voor vrouwen was toen het belangrijkste doel. Dat werd bereikt in 1918 (passief) en 1919 (actief)

GOLF 2: dolle mina
De ‘Tweede Feministische Golf’ vond plaats in de jaren ’70 van de 20ste eeuw. Vrouwen streden toen o.a. voor seksuele en reproductieve rechten ze wilden buitenshuis kunnen gaan werken. De eerste actie was de bezetting van Kasteel Nijenrode, waarin de Business School was gevestigd die tot op dat moment vrouwelijke studenten weigerde.

GOLF 3: girlpower
Er was ook nog een ‘Derde Feministische Golf’, halverwege de jaren ’90. Belangrijke doelen van vrouwen waren: zelfontplooiing door opleiding en werk, keuzemogelijkheden en het tegengaan van discriminatie. Omdat het samenviel met de gloriejaren van de Spicegirls wordt deze beweging ook wel ‘Girlpower’ genoemd.

GOLF 4: #metoo
De mondiale feministische golf in dit internet-tijdperk, veelal onder de hashtag #metoo, vestigt de aandacht op slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag en de daders. Het draait hierbij niet zozeer over de juridische positie, maar de manier waarop in de praktijk mannen en vrouwen met elkaar omgaan.

We zijn nog niet klaar
Geen van deze golven is ‘af’. 100 jaar na de invoering van kiesrecht voor vrouwen in Nederland is slechts 36% van de Tweede Kamerleden vrouw. Bijna de helft van de vrouwen in ons land is niet economisch zelfstandig en 45% van de Nederlandse vrouwen krijgt met een geweld te maken in haar leven. Ook zijn de samenleving en de feministische beweging zelf nog lang niet inclusief voor alle vrouwen.

‘De Straat op’, 28 september 2019 t/m 5 januari 2020, OBA Oosterdok | expo zaal. Vlogster Jip Heijmerink van ‘My Daily Shot of Culture‘ ging ons vast voor…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here