Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt Aletta Jacobsprijs 2020

0
203

De Aletta Jacobsprijs 2020 is toegekend aan Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer. Ze krijgt de 2-jaarlijkse prijs van de Rijksuniversiteit Groningen vanwege haar niet-aflatende strijd voor de positie van vooral Marokkaanse vrouwen in Nederland, haar inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond en voor de wijze waarop zij het vieren van 100 jaar kiesrecht in Nederland heeft weten te markeren als een viering van het algemeen kiesrecht, voor mannen én vrouwen.

Deze dag
Het is een bijzondere dag, want vandaag precies 100 jaar geleden kwam er algemeen kierecht voor mannen en vrouwen, iets waar Aletta Jacobs tientallen jaren voor had gestreden. De jury wil met Khadija Arib als prijswinnaar benadrukken hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen zijn.

Democratie
“De jury is onder de indruk van de wijze waarop zij in alles wat ze doet laat zien hoe cruciaal het is om blijvend op te komen voor de universele waarden die horen bij een democratie”, aldus juryvoorzitter Janka Stoker. “Ze weet uit eigen ervaring dat die waarden niet vanzelfsprekend zijn. Het was allesbehalve vanzelfsprekend dat juist een vrouw met haar achtergrond Kamervoorzitter zou worden.”

Goed gezelschap
Eerdere winnaars van de Aletta Jacobsprijs zijn onder meer Neelie Kroes, Els Borst, Petra Stienen, Lilianne Ploumen en Vreneli Stadelmaier. Khadija Arib krijgt de prijs op 6 maart aanstaande uit handen van de rector magnificus van de Groningse universiteit. Aan de prijs is een geldbedrag van €5000,- verbonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here