Hoe rood ga jij vandaag om aandacht te vragen voor Ladykiller nummer 1?

0
662
KunoShoppingMale.de

Maar liefst 86% van de Nederlanders denkt dat kanker bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak is. Mis! het zijn hart- en vaatziekten, die vaak ten onrechte nog als zeer ‘mannelijk’ bekend staan. Dit bleek  uit een onderzoek in opdracht van VUmc, uitgevoerd door Motivaction, ter gelegenheid van Dress Red Day van vorig jaar. 29 september is dé dag van het vrouwenhart.  Met rode kleding wordt aandacht gevraagd voor het vrouwenhart.

Allang geen mannenkwaal meer
Ruim 60% denkt dan ook dat mannen vaker sterven aan hart- en vaatziekten, terwijl hieraan meer vrouwen overlijden. Bij 51% is tevens onbekend dat in de medische sector meer kennis is van het mannenlichaam dan van het vrouwenlichaam. 69% weet niet dat vrouwen meer kans hebben op bijwerkingen van medicijnen dan mannen en 62% van de Nederlanders vindt dat ze veel weten over hart- en vaatziekten, maar hun kennis over man/vrouw-verschillen bij hart- en vaatziekten blijkt in werkelijkheid beperkt. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat Nederlanders weinig weten over M/V-verschillen als het gaat om hun gezondheid.

Vrouwen langs de mannelijke meetlat
Ook in de medische beroepspraktijk is nog steeds te weinig kennis over het vrouwenhart. Interventiecardioloog bij VUmc dr. Yolande Appelman: “Het is heel herkenbaar dat er veel misverstanden zijn over vrouwen en hart- en vaatziekten. Ik zie veel jonge vrouwen die na een lange reis door het medisch circuit met soms onduidelijke klachten bij mij komen. Regelmatig blijkt dan dat ze een serieuze hartkwaal hebben, die eerder ten onrechte werd verklaard als oververmoeidheid, maagklachten of overgangsklachten.

Meer kennis nodig
De ervaring van Dr. Appelman is dat veel artsen nog onbekend zijn met hoe hart- en vaatziekten bij vrouwen eruit zien en wat de invloed is van hormonale veranderingen. Het gaat bij relatief jonge vrouwen (45-60 jaar) vaker om problemen met de kleine vaatjes van het hart in plaats van met de kransslagader, zoals bij mannen, en is daarom nog lastig vast te stellen met de huidige technieken. Meer kennis hierover is ook economisch noodzakelijk omdat de groep actieve vrouwen op de arbeidsmarkt van deze leeftijd steeds groter wordt en er echt sprake is van een enorme gender-gap. Meer onderzoek naar de specifieke werking van hart en vaten bij vrouwen en nieuwe vormen van diagnostiek is noodzakelijk en moet topprioriteit worden!”

Aandacht trekken
In 2010 was de eerste Dress Red Day. Vanaf toen vroegen werd elk jaar aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen gevraagd. Nu dus voor de 10e x. Steeds meer mensen weten dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Bijvoorbeeld dat de signalen bij een hartinfarct bij vrouwen vaker minder duidelijk zijn dan bij mannen. Toch negeert 2 op de 5 vrouwen vage klachten bij een hartinfarct, blijkt uit een recente peiling. Onderzoek is dus hard nodig. Wetenschappers zoeken manieren om het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen beter in te schatten. In de toekomst moeten mannen én vrouwen op maat behandeld kunnen worden.

Meedoen aan Dress Red Day is heel eenvoudig
* Trek iets roods aan op 29 september
* Vraag vrienden, familie en collega’s om ook mee te doen
* Denk de hele dag in het rood: met je outfit, eten en drinken
* Deel foto’s van je outfit op social media en gebruik #dressredday

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here