Stadse vrouwen komen eerder in de menopauze dan vrouwen die ‘buiten’ wonen

0
186
Kijk eens op hoegroener-hoebeter.nl

Bomen zijn de longen van onze aarde, wordt wel gezegd. De kap van duizenden vierkante kilometers bos in de Amazone is een strop voor de gehele wereldbevolking. Zelfs in een klein land als Nederland is er verschil tussen de gezondheid van mensen die in een stedelijke omgeving wonen en zij die op het platteland en/of stille gebieden wonen. Zo kan het feit dat er een snelweg of spoorlijn langs je huis loopt je stressniveau al (ongemerkt) doe verhogen en je slaap doen verstoren. Nu blijkt dat stress door drukte van buitenaf ook invloed heeft op het moment dat vrouwen in de overgang gaan………….

Oestrogenen
Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Bergen in Noorwegen. Zij ontdekten dat wonen in een groene zone de menopauze met 16 maanden kan uitstellen. Op zich vinden de meeste vrouwen het verlies van hun vruchtbaarheid en de maandelijkse bloedingen niet erg. Echter: dat is niet het enige effect van de daling van het hormoon oestrogeen. Vrouwen zijn dan tevens minder beschermd tegen hart- en vaatziektes en botontkalking. (osteoperose)

Rust & Groen
Een team wetenschappers van over heel Europa bestudeerde de gezondheidsdossiers van 2000 vrouwen over een periode van 20 jaar. Ze ontdekten dat degenen die binnen de 300 meter van hun huis veel ‘groen’ hadden, gemiddeld rond de 51,7 jaar in de overgang komen. Vrouwen in minder beplante omgevingen belanden daarin bijna een anderhalf jaar eerder, namelijk op de leeftijd van gemiddeld 50,3 jaar.

Fertiliteit
Het stresshormoon cortisol, dat gemeten kan worden, is lager. Eerdere studies toonden reeds aan dat wanneer vrouwen een hoog niveau van cortisol in hun lichaam hebben, ze minder estradiol (geslachtshormoon dat in de groep van oestrogenen valt) produceren. Dat zorgt vervolgens voor vermindering van hun vruchtbaarheid

Rijk & Groen
Een groenere omgeving zorgt tevens voor een verminderd risico op depressie, wat ook gelinkt wordt aan een menopauze krijgen op jongere leeftijd. De direct meetbare vervuiling had daarentegen een kleiner aantoonbaar effect. De wetenschappers merken tenslotte op dat vrouwen die buiten wonen gemiddeld ook een hoger inkomen hebben, wat ook zorgt voor meer rust en meestal een betere gezondheid.

Oestrogenen houden ons vrouwen echt jong
Veel vrouwen van rond de 50 die bij de huisarts terechtkomen met klachten, krijgen te horen: ‘komt door de menopauze’. Veel symptomen líjken ook verdacht veel op overgangsklachten: zweten, een opgejaagd gevoel, vermoeidheid. Om het nog ingewikkelder te maken: in wezen wórden die klachten ook veroorzaakt door de overgang. Aldus cardiologe Janneke Wittekoek. Zij legt uit wat de hormonendaling in een vrouwenlijf doet. “Onze kransslagaders worden door oestrogenen beschermd tegen vaatschade. Ze houden ze gezond en soepel. Oestrogenen hebben ook een gunstig effect op de vetstofwisseling en dragen dus bij aan een goede cholesterolverhouding in het bloed. Nog een voordeel van oestrogenen: ze hebben een natuurlijk vaatverwijdend effect, wat een positieve invloed heeft op de bloeddruk. Zodra we in de overgang komen, neemt de oestrogeenproductie af. Dat maakt de vaten kwetsbaar en het brengt de cholesterolverhouding uit balans. Tijdens de overgang stijgt het ‘foute’ LDL-cholesterol met 14%. Ook de bloeddruk stijgt, wat je nog gevoeliger maakt voor aderverkalking. Al met al kan het na de overgang snel gaan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here