De F-Site: vrouwen zijn niet van gisteren, maar wel geschiedenis

0
375

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Vrouwen zijn in de geschiedenismethodes vaak onzichtbaar vanwege de klassieke benadering van het vak. Als ze al voorkomen worden ze vooral als slachtoffer neergezet en zijn ze niet autonoom maar  ‘vrouw van’ of ‘dochter van’. En waarom wordt een cultus zoals die van ‘the virgin queen’ of de ‘maagd van Orleans’ nooit nader uitgelegd? Door deze ontmoedigende presentatie wordt leerlingen een stereotype beeld voorgehouden dat rolbevestigend werkt.

F van Feminisme
De F-site is een online educatieplatform met lesmateriaal over vrouwen in de geschiedenis. Van Hatsjepsoet tot Boudicca, van Kenau tot Kartini. Docenten vinden hier gratis en toegankelijk educatiemateriaal dat naadloos aansluit op de tien tijdvakken in het geschiedenisonderwijs.

Initiatieven
Inmiddels zijn er gelukkig veel initiatieven waarbij vrouwen uit de geschiedenis aandacht krijgen. Dit is echter nog niet tot het geschiedenisonderwijs doorgedrongen. Vanuit het idee dat volledig en inclusief geschiedenisonderwijs van maatschappelijk belang is, zijn Mark Bergsma, Agnes Cremers en Alice Souguir, van geschiedenis-website Van Gisteren, gestart met het project F-site.

Heldinnen
“Neem de verzetshelden in de Tweede Wereldoorlog. Daar gaat het bijna altijd over de mannen”, aldus historica Agnes Cremers vandaag bij de collega’s van LINDA. “Iemand als Jacoba van Tongeren is ten onrechte in de vergetelheid geraakt, terwijl zij een grote verzetsgroep leidde.” Maar ook bij de vrouwen die wél in de geschiedenisboeken terecht komen, gaat het vaak mis. “Bij de Russische tsaar Catharina de Grote gaat het bijvoorbeeld vaak over de relatie tot haar vader en man, in plaats van over het feit dat zij net als de mannelijke tsaren een groot heerser was.”

HERSTORY
Op de F-site kun je dus heerlijk bijlezen over vrouwen. En geschiedenisdocenten vinden er toegankelijke opdrachten en inspirerend bronnenmateriaal voor hun onderwijs. Het lesmateriaal biedt context en achtergrond over vrouwen in de geschiedenis en de tijd waarin zij leefden. EN: het lesmateriaal op de F-site is gratis toegankelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here