In de herfstvakantie met je kinderen naar het Vagina Museum

0
195

Wetenschapsjournaliste Florence Schechter bezocht in IJsland ‘The Icelandic Phallological Museum’, jawel: het enige penismuseum ter wereld. Ze realiseerde zich dat het eigenlijk raar is dat er nog geen museum bestaat over alles in en rondom het vrouwelijk geslachtsdeel. Dat moest er toch weleens van komen vond zij en met een team enthousiastelingen sloeg ze aan het crowdfunden. En nu is er ‘a place to go’. Belangrijk, omdat vrouwen nu eenmaal minder snel en ook minder positief praten over hun vagina dan mannen over hun penis.

Cijfers
Dat bleek ook uit hun eigen onderzoek. 65% van de vrouwen tussen de 16-25 jaar vindt het moeilijk vindt om over haar intieme delen te praten. Ze nemen het woord ‘vagina’ zelfs liever helemaal niet in de mond. Er naar laten kijken door een arts of gynaecoloog vindt niemand een pretje, maar het blijkt dat eenderde van de vrouwen tussen de 16-35 jaar niet naar de dokter gaat met vaginale problemen, uit pure schaamte.

Positief
Met het volgende maand te openen museum willen Florence en haar team kennis verspreiden over de vrouwelijke anatomie en gezondheid en deze onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken. Er zullen tevens wisselende exposities zijn, als eerste eentje over mythes rond de vagina en hoe die te bestrijden. Al met al wil het Vagina Museum een positieve associatie geven aan ‘de roos der vrouwen’. Geen slecht idee als je bedenkt dat de platte benaming die wij in het Nederlands gebruiken, namelijk k*t, juist gebruikt wordt in negatieve zin.

Vulva vs Vagina
Voor de preciezen onder ons die stellen dat het eigenlijk ‘Vulva Museum’ zou moeten heten, laat Florence Schechter weten dat ‘Vagina Museum’ internationaal gezien beter klinkt. En tenslotte: het is zeker een plek waar je met je jonge kinderen heen kunt gaan, juist omdat het én educatief is én respectvol denken over het vrouwenlijf bevordert. Vanaf heden zijn er reeds zogenaamde ‘pre-openings expo’s’. En dat alles aan de Camden Market, de hotspot van hip London!

VAGINA MUSEUM
Unit 17&18 Stables Market
Chalk Farm Road
London, NW1 8AH

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here