Mannen met borstkanker ervaren dit dikwijks als een stigma

0
169
borstkanker-vlaanderen.be

Deze week is het volop in de media: Mathew Knowles (de vader van de wereldberoemde Beyoncé en Solange) heeft borstkanker. Niet iedereen is bekend met het feit dat mannen ook ‘mammacarcionoom’ kunnen krijgen. Daarom besteden we in deze borstkankermaand in het kader van diversiteit daar eens aandacht aan. Van alle borstkankerpatiënten is 1 op de 150 man. Bij hen komt het vooral voor in de leeftijd van 60-84 jaar, bij vrouwen is dat tussen de 50 en 70 jaar.

Moobs
De borst van volwassen mannen lijkt op de borst van meisjes vóór de puberteit met een paar melkgangen vlak achter en naast de tepel. Bij mannen zijn borsten eigenlijk alleen rudimentair aanwezig, bij meisjes ontwikkelen zich in de puberteit melkgangen, melkklieren, vetweefsel en bindweefsel tot een volgroeide borst. Deze ontwikkeling vindt vooral plaats door de invloed van het hormoon oestrogeen. Alle mensen hebben zowel vrouwelijk als mannelijk hormoon, alleen de hoeveelheden verschillen. Maar de natuur is grillig. Mannen met gynaecomastie ontwikkelen toch een of beiden borsten door een verstoring in de hormoonspiegels. Dit is niet gevaarlijk, maar manboobs (soms kortweg ‘moobs’ genoemd) worden meestal uit esthetisch verwijderd.

Ongeloof
Borstkanker bij mannen heeft weinig aandacht in de media. Het gevolg is dat mannen die er door getroffen worden, naast alle bekende narigheid die de ziekte met zich meebrengt, ook nog eens moeite hebben dit te accepteren en te communiceren. Het kan gevoelens van ongeloof oproepen (‘mannen kunnen toch geen borstkanker krijgen?’) en negatieve of stigmatiserende reacties geven (‘borstkanker is een vrouwenziekte’), zowel bij de patiënt zelf als bij diens naasten. Ook kunnen diagnose en de behandeling schaamte geven en een negatieve invloed op het lichaamsbeeld hebben. Gevoelens als ‘minder man’ te zijn, of zichzelf als minder aantrekkelijk zien, worden ook in vakliteratuur gerapporteerd.

Openheid
Aan de ene kant denk je nu dat mannen er minder last van hebben als er op die plek wordt geopereerd en/of wat verdwijnt. Aan de andere kant is het zo dat vrouwen met borstkanker en behandelende medici ervoor gezorgd hebben dat de ‘ladykiller’ goed op de kaart is gezet. Lotgenotencontact en patiëntenverenigingen zijn daarbij cruciaal. Mannen moeten daarvoor nog een extra hobbel nemen. Uiteraard helpt media-aandacht daarbij. Wat dat betreft is het positief dat de nu 68-jarige Mathew Knowles in ‘Good Morning America’ openheid heeft gegeven over het feit dat borstkanker hem getroffen heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here