Nederland bungelt onderaan lijstje van aandeel vrouwen in wetenschappelijke studies

0
197
LEGO Female Scientists

Van alle EU-landen bungelen wij qua vrouwen in wetenschappelijke onderzoeken onderaan. En ondanks inspanningen van diverse universiteiten in Nederland is slechts 1 op de 5 hoogleraar een vrouw. Minister Van Engelshoven kondigt een nationaal actieplan aan. Ze wil naar succesvol gebleken maatregelen in andere landen kijken, waaronder Zweden, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk. Dit kondigde zij vanochtend aan tijdens de opening van de European Gender Summit in Amsterdam.

Hoe dan
Dit is de 17e editie van de Gender Summit, die elk jaar op een ander continent wordt georganiseerd. Dit jaar is Nederland voor het eerst gastland. Hoe bereiken we meer diversiteit in de wetenschap en genderbalans in innovatie en onderzoek? Deze vraag staat centraal op het 2-daagse evenement dat een platform wil zijn voor dialoog, waar wetenschappers, beleidsmakers, genderexperts en andere belanghebbenden nieuwe inzichten verkennen.

Cijferen
Het percentage vrouwelijke wetenschappers is de afgelopen jaren gestegen in Nederland van 35% in 2005 naar 45% in 2016. Toch scoort Nederland het laagst van alle 28 EU-landen met het aandeel vrouwen in onderzoeksposities (25,4%). Het gedeelte vrouwelijke hoogleraren is gestegen van 13% in 2010 naar 20,9% in 2017. Er zijn 5 EU-landen die nog lager uitkomen.

Alfaatjes en Betaatjes
In Nederland groeien kinderen en volwassenen nog steeds op met het idee dat b├Ętawetenschappen voor mannen zijn en alfawetenschappen voor vrouwen. Dat komt voort uit hardnekkige genderstereotypen die in ons land blijkbaar sterker aanwezig zijn dan elders, blijkt uit vergelijkende studies. Hoogste tijd voor onderstaand speelgoed, Vindt minister van Engelshoven overigens ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here