Bij moderne bedrijven is het elke dag Dierendag

0
210

Bij grote, moderne bedrijven als Google, Etsy en Amazon is het al heel normaal: honden die lekker bij of onder het bureau van hun baasjes liggen. Andere kantoren en bedrijven kennen het verschijnsel van de kantoorkat: Minoes bewaakt de boel dag en nacht en ligt tijdens werkuren gezellig op de bureaus van de medewerkers. Doorgeslagen dierenliefde. Nee hoor: wetenschap!

Relax
Onderzoek van de Universiteit van Virginia toont aan dat de aanwezigheid van een huisdier de stress van werknemers doet verminderen en de onderlinge communicatie doet toenemen. Hun test werd gehouden bij een retail bedrijf in Greensboro, waar 550 mensen werken. Elke dag waren er 20 tot 30 honden op het kantoor, gedurende één werkweek werden een paar groepen medewerkers gevraagd enquetes in te vullen en een speekselmonsters af te staan, waarmee de hormoonspiegels bekeken werden. Werknemers zonder hond waren in de loop van de werkdag meer gespannen dan mensen met viervoeter. Voorts steeg de algemene stress aanzienlijk op de hondenloze dagen.

Ga je mee?
Daarbij viel het tevens op dat de onderlinge communicatie op de werkvloer verbeterde. Mensen zonder hond vroegen regelmatig aan collega’s of ze hun hond even konden uitlaten tijdens een korte pauze. De pauzes werden ook nog op eens een gezonde manier benut, namelijk door naar buiten te gaan en te bewegen. Zo presteerden alle medewerkers beter door minder stress en meer energie!

Orgastisch
Oxytocine is daarbij cruciaal. Het lichaamseigen stofje, dat ook wel knuffelhormoon wordt genoemd, laat onze hartslag en bloeddruk dalen. We worden er meer ontspannen, empathischer, gelukkiger en zelfs vrijgeviger van. Het stresshormoon cortisol daalt door ontspanning. Oxytocine wordt aangemaakt wanneer we meer dan 20 seconden lichaamscontact maken, wanneer we borstvoeding geven, iemands hand vasthouden, een orgasme beleven of een massage krijgen. En dus ook wanneer we spelen met de kantoorhond of -kat.

Stappenplan
Het moeten dan uiteraard wel opgevoede exemplaren zijn. Een blaffende hond of jankende kat werkt juist op de zenuwen. Purina, de fabrikant van voeding voor honden en katten, heeft het ‘Pets at Work‘ programma opgericht. Wil je als werkgever of werknemer graag een dier op kantoor, dan is er een heus stappenplan om collega’s en directie te overtuigen van de voordelen. Bij Purina mag je als werknemer sinds 2013 altijd je dier meenemen.

Gaus
Hondenkenner Martin Gaus benadrukt bij De Ondernemer dat het zelfs 2 kanten op werkt. “Dan is hij niet alleen thuis. Honden zijn sociale dieren en willen gezelschap. Aandacht krijgen is van groot belang voor hun welzijn. Een werkomgeving is perfect, daar is altijd iemand om de hond even een aai over de bol te geven of een balletje te gooien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here