Bourgondisch eten zonder ook maar 1 dier te doden

0
137

In de gehele westerse wereld is het percentage vegetariërs groter onder vrouwen dan onder mannen en ook bij de niet-vegetariërs blijken mannen meer vlees te nuttigen. Is het nurture of nature? Met andere woorden: hebben mannen van nature meer behoefte aan dierlijk eiwit dan vrouwen. Of is het een gevalletje van stereotypisch denken en opvoeden. Vrouwen eten tofu, mannen eten een quarterpounder. Hoe dan ook: vleesconsumptie wordt meer geassocieerd met masculiniteit.

Moeder Natuur
Vorige week schreven we reeds over het feit dat vrouwen sowieso meer belang hechten aan milieu-impact, waar dierenwelzijn alles mee te maken heeft. Bioindustrie is een verneukeratief woord. Het gaat tegen alle wetten van Moeder Natuur in. Zo’n 40% van de huishoudens koopt weleens vleesvervangers en dat aantal gaat alleen maar toenemen. Dat is de verwachting van onderzoeksinstituut GfK. De opmars is te danken aan vrouwen.

Vleestangen
Daarentegen is de BBQ een typisch mannenfenomeen. Ook bepaald door de reclames. Je kent ze wel: mannen die ineens een (liefst lederen) schort voorgebonden hebben en met een grote vleestang en potten bier rond het vuur samen zijn. Corné van Dooren van het Voedingscentrum beaamt bij RTL Nieuws dat vlees verbonden is aan imago. Maar hij zegt dat er ook een stukje cultuur bij komt kijken. “Vroeger was het de vader die het vlees verdeelde en zelf het grootste stuk kreeg.” Toen was dat zo omdat mannen hard moesten werken op het land of in de fabriek, zegt hij. “Er is veel veranderd, maar het is nog steeds zo dat mannen veel vlees eten omdat ze het idee hebben dat ze vlees nodig hebben, dat die voedingsstoffen onmisbaar zijn.”

Gezond
Onzin, zegt het Voedingscentrum vandaag de dag. Hartziekten zijn de grootste doodsoorzaak. Uit onderzoek (Harvard Nurses Health Study) blijkt dat cholesterol uit dierlijke producten het leven aanzienlijk verkort, terwijl vezels uit planten de levensverwachting verlengen. De hoeveelheid cholesterol uit 1 ei werd gelijkgeschakeld aan het roken van 5 sigaretten per dag gedurende 15 jaar. Een dagelijks kommetje vezelrijke havermout zou daarentegen een even positieve impact hebben op de levensduur als 4 uur per week gaan joggen.

Gedoe
Veel mensen willen wel minder of geen vlees eten, maar vinden het lastig. De bekende AGF-hap zit diep in onze Hollandse genen verankerd. Wat je wel ziet is dat de jongere generatie dit al veel meer loslaat en dat er dientengevolge onder hen ook meer vegetariërs en veganisten zijn. In de randstad en onder hoogopgeleiden wordt sowieso al minder dierlijk gegeten. Het heeft even geduurd, maar ook fastfood-reuzen als McDonalds hebben de markt ontdekt. Sinds kort staan er Veggieburgers op hun menu. En Kwekkeboom (Van Geloven) heeft nu ook vega-bitterballen.

Inspiratie
Dat ‘vega’ eten niet voor ‘watjes’ is bewijst foodinspirator Jacinta Bokma. Zij publiceerde afgelopen jaar het boek ‘De gezonde Bourgondiër’. Bourgondisch staat voor overvloedig genieten van veel en lekker eten, maar staat ook op gespannen voet met gezondheid en aandacht voor het milieu. De eettafel van Jacinta is altijd rijk gevuld. Hier komen gezinnen en generaties, vrienden en geliefden bij elkaar, want eten is liefde en samen genieten. Het klassieke beeld is grote lappen vlees, schalen vis, alles veel, vet en vol. Jacinta doet het totaal anders.

Zeewierparels
Ze maakt met haar originele ingevingen en variaties van alles een feestje, met de voedingsdriehart van het Vlaams Instituut Gezond Leven (zie video onderaan) als houvast. Geïnspireerd op Kashmir-yoga en met een enthousiasme dat moet aantonen dat vegetarisme niet saai is, tovert Jacinta feestelijk ogende en gedurfde recepten voor, die gebaseerd zijn op de Franse, Italiaanse en Oosterse keuken. Bewerkelijk soms (vroeg opstaan voor de frambozen-kersen ontbijtcrumble) en met ingrediënten als zeewierparels of ‘eieren van een blije kip’ die niet alom voorradig zijn, maar alles onder het motto: eten = liefde. Maar voor koks met minder geduld schreef ze ook al ‘De Snelle Vegetariër’.

(Af)kicken
Het eten van ‘dierlijk voedsel’ is ongezond, dat zou iedereen nu wel kunnen weten. En ga eens een dag in een abbatoir mee kijken. Diervriendelijk slachten bestaat niet. De dieren zitten tot de nekharen vol met stresshormoon en dat ligt dan straks ‘gezellig’ op jouw bordje te wezen. Er zijn meer veggie / vegan vrouwen dan mannen. Vrouwen zullen dus relatief gezien gezonder zijn dan mannen. ‘Dierlijk voedsel’ eten is dus niet stoer, maar gewoonweg dom en wreed. Ik ben geen voorstander van ‘cold turkey’ (sic) afkicken. Begin als flexitariër. Stop eerst een dag in de week, daarna 2 en zo bouw je het verder uit. EN: weet wat je eet. Je kinderen zullen je eeuwig dankbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here