Start van de 4e feministische golf: Jodi Kantor & Megan Twohey ontketenden #MeToo

0
281

Vandaag exact 2 jaar geleden ontmaskerden de journalistes Jodi Kantor & Megan Twohey filmmagnaat Harvey Weinstein. Daarmee startte de #MeToo-beweging. In het boek ‘She Said’ verhalen zij nu over de verhouding tussen macht en gender. Op 5 oktober 2017 publiceerden het duo een artikel in ‘The New York Times’ dat de wereld zou veranderen………


Gooi het eruit
Tarana Burke uit Harlem, New York, bedacht de Metoo-campagne al 10 jaar eerder. De activiste was toen werkzaam als jeugdwerker, toen een jong meisje genaamd ‘Heaven’ haar vertelde misbruikt te zijn door de nieuwe vriend van haar moeder. Op dat moment kon ze het niet aan dit vreselijke verhaal te horen en stuurde haar daarom door naar een vrouwelijke collega. Maar nog jaren nadien had Tarana Burke gewild dat ze het lef had gehad om het meisje te vertellen ‘Me Too’.

Geloofwaardig
‘Ooit moeten alle vrouwen die hun mond niet open durven te doen over Harvey Weinstein elkaar bij de hand pakken en springen’, twitterde journaliste Jennifer Senior al in 2015 nadat een politie-onderzoek tegen hem bij gebrek aan bewijs was doodgelopen. Wat was er in het najaar van 2017 veranderd? Er waren reeds een paar machtige mannen van het voetstuk gelazerd. Denk aan Bill Cosby en Bill O’Reilly, maar bovenal was het nu het tijdperk Donald Trump, als machtigste man van de westerse wereld. Wat nu ook anders dan in eerdere misbruikzaken was, dat de vrouwen geloofwaardiger waren. Jodi Kantor & Megan Twohey kregen de wereldbroemde actrices Ashley Judd, Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie ‘on the record’. Die werden sneller serieus genomen door hun statuur.

Niet langer zwijgen
Maandenlang hadden de beide journalistes van de NYT daarvoor geruchten over seksueel wangedrag door Weinstein onderzocht. Ze voerden vertrouwelijke gesprekken met actrices en medewerkers, weerstonden druk van juristen en privédetectives en trokken financiële sporen van afkoopregelingen na. Dat dit een groot verhaal was dat de grote Hollywoodman ten val zou brengen, voorvoelden ze wel. Maar wat er na de publicatie gebeurde hadden ze niet voorzien: hun onderzoek werd een katalysator achter de wereldwijde #MeToo-beweging. Jodi Kantor & Megan Twohey wonnen er (samen met die andere Weinstein-ontmaskeraar van The New Yorker: Ronan Farrow) een Pulitzer Prize mee. Mannen van alle rangen en standen werden aangesproken op hun misdragingen. Overal weigerden vrouwen nog langer te zwijgen. Ze spraken zich uit, voor zichzelf en voor toekomstige generaties.

De Hashtag
Actrice Alyssa Milano kende het verhaal van Tatjana Burke en twitterde vlak na de publicatie en de commotie over het artikel van Jodi Kantor & Megan Twohey: ‘If you’ve been sexually harassed or assaulted write ‘me too’ as a reply to this tweet.’ Dat was op zondagavond. Op maandagmorgen hadden reeds 53.000 mensen gereageerd.

Een helpende man
Het boek gaat over de ontdekkingen van de journalistes, maar ook over de speurtocht zelf. Daarover verhaalt vandaag ook De Volkskrant. Ze pluizen telefoonboeken uit, liggen in bosjes te wachten en hebben geheime ontmoetingen, zoals die met hun ‘deep throat’. In de 2 jaar sinds Jodi & Megan met het verhaal in de NYT kwamen, heeft de wereld niet geweten dat dit Weinsteins eigen accountant was, die al 30 jaar voor hem werkte. De vrouwen beschermden zijn identiteit lang, maar wilden hem wel graag in het boek hebben, o.a. om te laten zien dat het een man was die hen hielp.

Maken of kraken
Voor velen, zeker buiten ‘het wereldje’, was het onvoorstelbaar. Harvey Weinstein, de producent die cultfilms mainstream maakte, de man van ‘Pulp Fiction’ en ‘Shakespeare in Love’, had decennialang actrices en medewerkers onder het mom van werkbesprekingen naar hotelkamers gelokt. Daar zat hij ze, in kamerjas of met alleen een handdoekje om de lendenen, op de rand van het bed op te wachten met het verzoek tot een massage, vaak gevolgd door aanranding of verkrachting. Ze konden niet om hem heen, zo liet hij blijken, letterlijk en figuurlijk. En de vrouwen die niet op zijn avances ingingen, konden het wel vergeten in Hollywood.

Macht
In het interview met De Volkskrant benadrukken de journalistes: “Het gaat in dit verhaal steeds over werk en carrières, over ambities en aspiraties, we willen allemaal onze kansen grijpen en succes hebben. Weinstein wist dat in te zetten, keer op keer op keer. Daarom kwamen de actrices naar zijn hotelkamer, daarom hielpen zijn advocaten hem, daarom schurkte Clinton tegen hem aan. Er komt in januari een rechtszaak tegen Weinstein, hier in Manhattan, en wij weten niet of hij zal worden veroordeeld. Seksmisdrijven zijn altijd moeilijk te vervolgen. Maar of hij nou schuldig wordt bevonden of niet: onze boodschap is dat sommige mensen met macht heel goed in staat zijn ons te gebruiken en te exploiteren via onze zwakheden.”

Jodi Kantor & Megan Twohey
‘Zij zei – #MeToo: het journalistieke onderzoek, de onthullingen en de wereldwijde impact’

Uit het Engels vertaald door Nannie de Nijs Bik-Plasman & Annemarie de Vries.
Uitgeverij Atlas Contact
€23,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here