Clarice Gargard wint een Gouden Kalf en spreekt deze week de VN toe

0
319

Begin dit jaar verscheen ‘Daddy and the Warlord’, een documentaire Shamira Raphaëla en Clarice Gargard. Het is een zeer persoonlijke zoektocht naar de Liberiaanse wortels van Clarice en naar de waarheid over haar vader. Afgelopen vrijdag ontvingen de vrouwen daarvoor een Gouden Kalf. Lang feesten zat er niet in, want zaterdag zat Clarice alweer in het vliegtuig naar New York. Daar zal ze dinsdag de Verenigde Naties toespreken als de jaarlijkse Nederlandse vrouwenvertegenwoordiger……..

Invloed
Op DeCorrespondent.nl heeft zij de afgelopen tijd regelmatig geschreven over haar missie. “Het VN-Vrouwenvertegenwoordigerschap is noodzakelijk, omdat de stem van gewone mensen vaak ondervertegenwoordigd is binnen machtige en invloedrijke politieke instituties zoals de VN. Het is belangrijk dat iedereen kan en mag participeren in de samenleving. En om dat mogelijk te maken, om te weten waar verschillende mensen behoefte aan hebben, is het nodig dat binnen dergelijke invloedrijke politieke organen niet alleen een selecte, elitaire groep een stem heeft.” Clarice wil zich als journalist inzetten voor de zichtbaarheid en participatie van verschillende soorten vrouwen in de media.

Marga Klompé
VN-Vrouwenvertegenwoordiger word je niet zomaar. Sinds 1947 benoemt de Nederlandse Vrouwenraad elk jaar een speciale afgezant. De eerste ooit was tevens de eerste vrouwelijke minister, Marga Klompé.

Roots
Voor Clarice was haar vader altijd een held en idealist, maar tot haar verbazing ontdekt ze tijdens het maken van de documentaire dat de man tegen wie ze altijd opkeek, functioneerde als de rechterhand van Charles Taylor, ex-president van Liberia, dictator en veroordeelde oorlogscrimineel. Wilde hij als patriot zijn land dienen? Of ging het hem meer om geld, status en macht? Naarmate het verhaal zich ontrafelt, is het maar de vraag of Clarice de waarheid wel echt wil weten. De film geeft ons een kijkje in een familieverhaal over opstand, goed en kwaad en morele waarden die vervagen in tijden van oorlog. In het verlengde van de docu verschijnt eind deze maand het boek ‘Drakendochter’.

Lilith
Voorts is Clarice één van de iniatiefnemers van onze collega-website Lilith, waar ik jullie graag naar verwijs. Ze omschrijven zichzelf als een intersectioneel feministisch mediaplatform waar overwegend vrouwen en andere gemarginaliseerden aan het woord zijn over politiek, economie, media, kunst, mode en wetenschap. Het is een combinatie van inhoudelijke journalistiek, activisme en lifestyle, waarin ze zich ~net als wij~ willen inzetten voor meer Sisterhood en meer verbinding tussen vrouwengroepen onderling.

Onze vrouw in New York
Ze is van plan om het anders dan anderen aan te pakken, vertelt Clarice Gargard aan Vrij Nederland. ‘Deze functie bestaat al jaren, heel interessante vrouwen gingen me voor, maar echt bekend is het niet. Dat komt ook een beetje door hoe de VN zich profileert. Er waren van vorige speeches alleen YouTube-filmpjes van slechte kwaliteit, moeilijk te vinden. Het is niet aardig om te zeggen, maar ze zijn er gewoon niet zo goed in. Omdat ik van een andere generatie ben, breng ik andere inzichten en vaardigheden mee. Dus ik ga mijn speech filmen, live streamen, proberen er een event van maken. Een beetje zoals er voetbal wordt gekeken, haha. Want ja, het is toch bijzonder dat het kan, dat het gebeurt?’

Volgen
Clarice Gargard is komende week te volgen via Twitter @OnzeVrouwInNY , Facebook @OnzeVrouwInNY of via de site ‘Onze Vrouw in New York

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here