Shirin Musa: Nederland telt duizenden verborgen meisjes die seksueel worden misbruikt en uitgehuwelijkt

0
361

Honderden vrouwen in Nederland leven in huwelijken waarbij ze worden opgesloten en mishandeld. Betrouwbare cijfers over deze vrouwen bestaan niet, maar volgens Shirin Musa zijn het er alleen in ons land al enkele duizenden. Haar persoonlijke ervaring en die van andere vrouwen die zich tot haar richten omdat ze zich in schrijnende situaties van ‘huwelijkse gevangenschap’ bevonden, is voor haar de aanleiding geweest om in 2011 ‘Femmes For Freedom’ op te richten.

Vrouwenverdrag
Met deze organisatie wil Shirin de naleving van het VN-Vrouwenverdrag in woord en daad nastreven. In het bijzonder artikel 16 dat gaat over wereldwijde gelijke behandeling van vrouwen voor, tijdens en na het huwelijk. Femmes for Freedom zet zich daarbij in voor huwelijkse gelijkheid tussen mannen en vrouwen door juridische en financiële ondersteuning aan vrouwen in huwelijkse gevangenschap te bieden, maar ook aan vrouwen die te maken hebben met eerwraak of seksueel geweld, om hen zo te helpen verandering in hun situatie te brengen. Verder richt deze vrouwenrechten-organisatie zich op onderzoek, politiek lobbywerk en preventie.

Huiselijk geweld en slavernij
“Wat wij in de praktijk zien, is dat wanneer migrantenvrouwen met geweld te maken krijgen, dat ze dan niet alleen in elkaar worden geslagen, maar dat het voorkomt dat ze thuis worden opgesloten”, vertelde Shirin afgelopen weekendbij WNL-tv. Die opsluiting gaat ver. “Het is niet alleen zo dat ze niet naar buiten mag van de partner, maar ook niet van de schoonfamilie. Ze is dus slachtoffer van het hele collectief.” ‘Femmes For Freedom’ vindt deze huwelijkse gevangenschappen niet alleen huiselijk geweld, maar ook slavernij. Het gaat meestal om moslima’s en hindoestaanse vrouwen.

Gevoelige schenen
Ik ben een grote fan van deze moedige dame. Shirin doet behalve de opvang van vrouwen ook alles om het werk van FFF bekend te maken en fondsen te werven. Daarbij schopt ze soms tegen gevoelige schenen. Dat was het geval met posters van 2 zoenende mannen met de tekst ‘In Nederland kies je je partner zelf’. Dat vonden de partijen Islamitische Nida en Bij1, niet kunnen. Shirin: “Ik vind dat klinkklare onzin en het zegt tegelijkertijd wel waar de problemen liggen. Het wordt de vrouw met een migratie-achtergrond, vaak ook moslimvrouwen, niet gegund om verliefd te worden, te zoenen en over een eigen leven en seksualiteit te beschikken.”

Geen blad voor de mond
Shirin neemt duidelijk geen blad voor de mond. Zo klaagde ze de As Soennah moskee aan wegens opruiing en aanzetten tot geweld en werd ze aangeklaagd door het OM omdat ze op Twitter uitspraken deed over Soerin Narain toen deze werd genomineerd voor de Joke Smit Prijs tweette ze: ‘Don’t make me laugh. Het is een feit dat Soerin Narain door het OM vervolgd is voor verkrachting van een kind. Meerdere vrouwen zeggen te zijn aangerand, vrouwen zijn niet jaloers, vrouwen zijn laaiend. What if Harvey Weinstein genomineerd wordt?’ Een maand geleden heeft het OM de zaak tegen haar laten vallen. En ondertussen was ze in december jongstleden door OPZIJ ook nog uitgeroepen tot ‘de invloedrijkste non-profit vrouw van het jaar’.

Achter de deur
De situaties van de voor ons onzichtbare meisjes en vrouwen, waar Shirin’s organisatie Femmes for Freedom zich vooor inzet, zijn mensonterend. Ze worden al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan de hoogste bieder. Psychische, lichamelijke en seksuele mishandelingen zijn aan de orde van de dag. Het komt bij Nederlanders met een niet-westerse achtergrond veel vaker voor dan we denken. En die groep groeit.

Fatima
Iemand die erover mee kan praten is Fatima.(schuilnaam) Zij doet haar verhaal dit weekend bij ‘Hart van Nederland’. “Ze leggen 15- tot 20-duizend euro voor ons neer. Mensen beseffen niet dat wij, als meiden van hier, golden tickets zijn voor landen uit het Midden-Oosten. Voor iemand uit Syrië, Irak, Iran, Egypte ben je eigenlijk een ticket naar Europa.” Zelf werd ze als kind seksueel misbruikt door haar familie en vervolgens uitgehuwelijkt. Vaak gaat zo’n gedwongen huwelijk ook weer gepaard met seksueel misbruik en eergerelateerd geweld, stelt Femmes for Freedom. De vrouwen worden ’gehoorzaam’ gehouden en mogen niet verwesterlijken. Fatima werd uitgehuwelijkt aan een neef. “Het zijn je ouders. Je vertrouwt ze altijd. Als ze dat zeggen, besef je niet dat je een leven lang aan een man gekoppeld wordt.” Fatima ontsnapte uiteindelijk aan haar familie. “Ik zit op school en doe mijn eigen ding. Gisteravond was ik naar een concert. Dan staan de tranen in mijn ogen, omdat ik thuis geen muziek mocht luisteren.”

Geen harde cijfers
Shirin Musa van Femmes for Freedom: ”Dit is een tikkende tijdbom in ons land. In het gunstigste geval word je uitgehuwelijkt, maar er zijn ook gevallen waar vrouwen zelfs van het leven worden beroofd. Het is meedogenloos om deze vrouwen te vergeten, maar ook respectloos.” Precieze cijfers ontbreken, omdat de schimmige praktijken achter de voordeur plaatsvinden, waar niemand het ziet.

Nederland, wordt wakker!
Femmes for Freedom roept vrouwen, die door hun culturele achtergrond vaak wantrouwig staan tegenover de politie, op aangifte te doen. De organisatie verspreidt daarom een folder om de vrouwen in te lichten. Maar deze campagne is er ook om Nederland wakker te schudden en alert te maken op de situatie waarin deze vrouwen en hun kinderen zich kunnen bevinden. Dat doet FFF door middel van een film die speciaal voor deze campagne gemaakt is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here