Vogelaars zijn allang geen mannen met baarden meer

0
155

Bij mensen die gaan vogelen denken we toch vooral aan mannen van zekere leeftijd met bril en baard, die met een verrekijker op hun dooie akkertje door de bossen gaan. Dat beeld wordt natuurlijk nog versterkt door het Omroep MAX-programma ‘De Baardmannetjes’ waarin Nico de Haan & Hans Dorrestijn ons meenemen op hun tochten langs hun gevederde vrienden. Maar met de opkomst van ‘hipster birding’ zie je ook 20’ers naar de lucht turen.

Tweet tweet
In Belgie heeft de women-only Facebookgroep De Duifkes al ruim 1300 leden, zo meldt Het Laatste Nieuws. De groep begon in eerste instantie als grap, vertelt medeoprichtster Anna Schneider. “Ik ging al wel regelmatig vogels kijken, maar ik merkte dat ze mij niet serieus namen als vrouw. Dus startte ik met een vriendin ‘De Duifkes’ op, een vogelwerkgroep alleen voor vrouwen. De naam is een reactie op de typische vogelspotgroepen met Latijnse namen. Wij staan voor: alles kan, als je maar geniet en naar buiten gaat.”

Kracht van de natuur
Agnes Wené, auteur van ‘Fluitend door het leven’ vindt vogelspotten dé manier om in contact te komen met de natuur en weer in balans te komen. Het is een handboek vogelspotten voor beginners, maar evenzeer een cursus mindfulness voor gevorderen. Ze schrijft over hoe een winterkoninkje haar na een burn-out weer tot leven bracht. Psychologe Liesbeth Saerens: “In de natuur vind je andere prikkels dan in je dagelijkse omgeving. Elk bos of landschap is uniek, maar de structuur is vrijwel overal hetzelfde. Alles keert terug, dat is enorm rustgevend.”

Meditatief
Zoals we reeds eerder schreven doet een groene omgeving het stresshormoon cortisol dalen in ons lichaam en dat wordt nog eens versterkt door de positieve gevoelens die licht, lucht, ruimte op ons hebben. En het geluid van tsjilpende vogels werkt ook al kalmerend en wekt dus juist het ontspannende hormoon oxytocine op. Het is niet voor niets dat vogelgeluiden vaak worden gebruikt als ‘achtergrondmuziek’ tijdens meditaties.

Beginnelingen
Anna Schneider van ‘De Duifkes’ heeft nog een tip voor diegenen die geïnspireerd zijn: “Begin eenvoudig, bijvoorbeeld in je eigen tuin. Er bestaan vogelgidsen voor tuinsoorten die heel laagdrempelig zijn. Zo kom je er meteen achter of het iets voor jou is en kan je telkens een stapje verder gaan.”

Luisteren
Auteur Agnes Wene was afgelopen weekend op de Nederlandse radio in het programma (hoe kan het ook anders?) ‘Vroege Vogels’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here