Jij bent een feministische vrouw, je broer is een moslim: kun je dan nog met elkaar praten?

0
127

Terwijl Xena Maria Evers zichzelf als feministisch, ruimdenkend en progressief beschouwt, heeft zij nooit echt kunnen accepteren dat haar broer bekeerd is tot de islam. In deze film duikt ze in zijn religieuze leven. Kan de afstand die zij tussen hen voelt sinds zijn bekering, plaats maken voor iets anders? ‘De moslim en de feminist’

Vrouwonvriendelijk
Xena is opgevoed met het idee dat religie gelijk staat aan vrouwenonderdrukking, discriminatie van homoseksuelen, veroorzaker van oorlogen enzovoorts. Kortom: alleen maar ellende. Deze overtuiging zorgde voor een gevoelsmatige afstand tussen Xena en haar tot de islam bekeerde broer. Zij is vegetariër, heij eet vlees. Halal: dat dan weer wel. Maar worden wij vrouwen daar blij van?

Zelfde opvoeding, andere normen
In de film zoekt Xena uit hoe het kan dat haar broer, terwijl ze in hun opvoeding dezelfde normen en waarden hebben meegekregen, een totaal andere weg is ingeslagen. Hij is gelukkig als moslim, maar hangt nu een godsdienst aan die haar vreemd is en soms zelfs angst inboezemt door denkbeelden die lijnrecht tegenover die van haar staan.

Dialoog
Van kinds af aan lievelingsbroer en -zus, wil ze hem weer begrijpen en probeert ze zonder (voor)oordelen naar het nieuwe leven van haar broer te kijken. Voor haar een spannende tocht, waarbij ze zichzelf dwingt met hem in gesprek te gaan en met eigen ogen te zien wat haar broer in zijn geloof vindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here