Geen sprookjes, maar bedtijd verhalen voor rebelse meisjes (en jongens)

0
164

‘Volg je hart, gebruik je hoofd, doe je bovenste best, en als je valt: gewoon weer opstaan.’ Dat is het motto van het boek ‘Bedtijd verhalen van rebelse meisjes’. 100 bijzondere vrouwen, onder wie Cleopatra, Coco Chanel, Astrid Lindgren, Yoko Ono, Michelle Obama en Serena & Venus Williams vormen een inspiratie voor opgroeiend meisjes om vrijuit het leven te ontdekken. Dit uit het Amerikaans vertaalde boek verscheen in 2017 op de Nederlandse markt en heeft vanwege het internationale succes nu een vervolg: ‘Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes 2’……………

Er was eens…………
Ook hiervoor verzamelden Elena Favilli & Frascesca Cavallo verhalen over vrouwen die hun talent hebben benut, verhalen die de wereld hebben veranderd. Zij zien kansen op plekken waar je het niet zou verwachten. Ieder verhaal begint met een vaste openingszin, en vaak is dat ‘Er was eens’. Dat maakt dat je aan een sprookje denkt, terwijl het de werkelijkheid is, waar juist geen prins op het witte paard aan te pas komt.

Geen sprookjes
Aan bod komen vrouwen uit alle werelddelen: een arendjager, bondskanselier, ijsduiker, vulkanoloog, feodale heerser, astronaut, anti-maffiagetuige, spion, activist, ballerina, advocaat, piraat, computerdeskundigen, uitvinder: een bont gezelschap van vrouwen die het gevoel geven dat de mogelijkheden onbegrensd zijn. De illustraties zijn gemaakt door 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld. En er is inmiddels een werkboek voor al die fijne rebelse meiden. Een heuse aanrader in deze Kinderboekenweek, c.q. op Wereldmeisjesdag 2019.

Jongens
In hetzelfde segment is ‘Verhalen over jongens die anders durven zijn‘ van Ben Brooks een aanrader. Daarin wordt een podium gegeven aan mannen die niet voldoen aan het stereotype, maar op een andere manier de wereld een stukje mooier hebben gemaakt. Moet dat nou echt?, denk je wellicht. Jazeker, want de wereld van de kinderboeken is echt zo achterhaald. Kijk maar eens naar de video, waarmee RebelGirls.com mee begon:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here