Judge Barbie is de carriere-pop van het jaar

0
269
Van mij mag er ook wel wat meer diversiteit in de lichaamsbouw. Ik vind die enkels iebelig dun!

De ooit door feministen zo gehate stereotype Barbie-industrie heeft sinds enige tijd het ‘Dream Gap Project Fund’. De 60ste verjaardag van het modepopje werd dit jaar op Internationale Vrouwendag gevierd door rolmodellen in de kijker te zetten. Ditmaal gaat het over een ander soort ‘knap’: in plaats van de mooiste vrouwen worden de getalenteerdste vrouwen in plastic gegoten. Rechter Barbie is de ‘Barbie Career of the Year Doll’ van 2019. Hiermee wil MATTEL meer meiden aanmoedigen om een juridische carrière te ambiëren.

Diversiteit
Elk jaar op wereldmeisjesdag zet de Barbie-producent een nieuwe carrière in de kijker, vooral eentje waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. “Amper 33% van de zittende Amerikaanse rechters is vrouw”, aldus internationaal directeur Lisa McKnight bij USA TODAY. ‘Judge Barbie’ verschijnt in 4 versies, met verschillende huidtinten en haarstijlen. Ze dragen allemaal een zwarte toga en een voorzittershamer.

De Droomkloof
Barbie werkt voor dit project samen met GoFundMe om geld in te zamelen voor 3 non-profitorganisaties die zich inzetten voor de aanpak van de ‘dream gap’, letterlijk vertaald ‘de droomkloof’. Dit is het fenomeen dat meisjes vanaf 5 jaar al beginnen te twijfelen aan hun eigen intelligentie. Voor jongens is dat veel minder het geval. Onderzoekers aan drie Amerikaanse universiteiten stelden vast dat stereotypes een grote intellectuele capaciteit vaker associëren met mannen dan met vrouwen. Wanneer jonge meisjes aan die stereotypen worden blootgesteld, streven ze niet altijd een carrière na waarbij intelligentie een grote vereiste is. Meisjes beginnen al op erg jonge leeftijd hersenstimulerende activiteiten te ontwijken, jongens niet. Dat leidt tot de dream gap.

Genderneutraal
Eerder dit jaar ging MATTEL ook al een samenwerking aan met luchtvaartmaatschappij VIRGIN, om meer vrouwen aan de knuppel te krijgen. En vorige maand werd ‘Creatable World’ gelanceerd, een genderneutrale reeks die kinderen de kans geeft om zelf vorm te geven aan het uiterlijk van de poppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here